Έντονη συζήτηση προετοιμάζεται στην προσεχή σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (EUCO) την Πέμπτη (21/10) σχετικά με την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Πολωνία. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ζητά από τις νομικές υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να κινηθούν νομικά κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μη ενεργοποίηση του μηχανισμού αιρεσιμότητας στο θέμα της Πολωνίας.

Ads

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο κανονισμός για την αιρεσιμότητα που προβλέπει την αναστολή των κοινοτικών κονδυλίων προς μία χώρα που δεν σέβεται τους κανόνες του κράτους δικαίου εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2020.

Η Βαρσοβία έχει βρεθεί στο στόχαστρο των ηγετών της ΕΕ ενώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι υπάρχει ένας αριθμός πιθανών μέτρων στο τραπέζι κατά της Πολωνίας εξαιτίας των δικαστικών μεταρρυθμίσεων που εφάρμοσε το κυβερνών Κόμμα Δικαίου και Δικαιοσύνης (PiS) οι οποίες, κατά την Ε.Ε., παραβίασαν κατάφωρα την ανεξαρτησία της πολωνικής Δικαιοσύνης και την αρχή διάκρισης των εξουσιών.

Μετά τη συνάντηση των αρχηγών των πολιτικών ομάδων στο Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος Σασόλι δήλωσε: «Τα κράτη μέλη της ΕΕ που παραβιάζουν το κράτος δικαίου δεν πρέπει να λαμβάνουν ευρωπαϊκά κονδύλια. Πέρυσι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίστηκε σκληρά για έναν μηχανισμό που να το εξασφαλίζει αυτό. Ωστόσο, μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν απρόθυμη να τον ενεργοποιήσει. Η ΕΕ είναι μια κοινότητα βασισμένη στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Εάν αυτά απειλούνται σε ένα κράτος μέλος, η ΕΕ πρέπει να δράσει για την προστασία τους. Επομένως, ζήτησα από τις νομικές μας υπηρεσίες να ετοιμάσουν μήνυση κατά της Επιτροπής για να διασφαλιστεί ότι οι κανόνες της ΕΕ εφαρμόζονται σωστά».

Ads