Τουλάχιστον 31 Σύροι στρατιώτες και άμαχοι σκοτώθηκαν την Τετάρτη, σε συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές της Συρίας. Λιποτάκτες αξιωματικοί και στρατιώτες οργανώνουν τον “Ελεύθερο Συριακό Στρατό”. Την ίδια ώρα, υποστηρικτές του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ επιτέθηκαν με πέτρες στην πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην πρωτεύουσα Δαμασκό και άλλοι διαδηλωτές στην πρεσβεία του Μαρόκου, μερικές ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ της απόφασης του Αραβικού Συνδέσμου για την αναστολή της συμμετοχής της Συρίας στον οργανισμό.

Ads

Στο μεταξύ η Γαλλία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από τη Δαμασκό και ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» ανακοίνωσε τη σύσταση ενός προσωρινού στρατιωτικού συμβουλίου στη Συρία, ενώ η Τουρκία και ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσαν ότι αντιτίθενται σε οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στη χώρα αυτή.
Τουλάχιστον 17 άμαχοι σκοτώθηκαν την Τετάρτη όταν ο συριακός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών σε διάφορες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις Γενικές Επιτροπές της Συριακής Επανάστασης, οι οποίες διευκρίνισαν ότι οι περισσότεροι άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στις επαρχίες Χομς και Ιντλέμπ.

Λιποτάκτες του συριακού στρατού επιτέθηκαν εξάλλου την Τετάρτη σε γραφείο των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού στην Χαράστα, κοντά στη Δαμασκό, σκοτώνοντας έξι στρατιώτες και τραυματίζοντας περισσότερους από 20.

Σε άλλη επίθεση σε σημείο ελέγχου της ασφάλειας στην πόλη Καφρ Ζέτα στη Χάμα, λιποτάκτες του στρατού σκότωσαν άλλους 8 στρατιώτες και τραυμάτισαν δεκάδες, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο.
Παράλληλα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, υποστηρικτές του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ επιτέθηκαν σήμερα πετώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα στην πρεσβεία των ΗΑΕ στη Δαμασκό και έκαναν γκράφιτι στους τοίχους της, μερικές ώρες μετά την ισχύ της απόφασης του Αραβικού Συνδέσμου να ανασταλεί η συμμετοχή της Συρίας στον οργανισμό.

Ads

«Μπάσταρδοι. Πράκτορες του Ισραήλ», αναφέρεται στα γκράφιτι που έχουν γίνει στους τοίχους της πρεσβείας, σύμφωνα με δύο κατοίκους της περιοχής της συνοικίας Αμπού Ρουμάνα, που είναι μία από τις πιο ασφαλείς περιοχές της συριακής πρωτεύουσας, η οποία βρίσκεται κοντά στο σπίτι και το γραφείο του Άσαντ.
Σύροι διαδηλωτές επιτέθηκαν σήμερα και στην πρεσβεία του Μαρόκου στη Δαμασκό, σύμφωνα τον Μαροκινό πρεσβευτή. Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και αυγά και κατέβασαν τη σημαία στην πρεσβεία του Μαρόκου, διευκρίνισε ο πρεσβευτής Μοχάμεντ Χασάσι.

Οι ΥΠΕΞ του Αραβικού Συνδέσμου έδωσαν σήμερα στην κυβέρνηση της Συρίας τρεις ημέρες διορία για να συμφωνήσει να τερματίσει την καταστολή της κατά των διαδηλωτών, και να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα ομάδων παρατηρητών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών που πραγματοποίησαν σύνοδο στη μαροκινή πρωτεύουσα, δεν είπαν τι θα συνέβαινε εάν η Δαμασκός αποτύχει να συμμορφωθεί.
Ερωτηθείς, αν η πρόταση ήταν μια έσχατη προσπάθεια σε διπλωματικό επίπεδο ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Σεΐχης Χαμάντ Μπιν Τζασίμ αλ Θάνι δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Δεν θέλουμε να μιλήσουμε για μια έσχατη προσπάθεια επειδή δεν θέλω αυτό να ακούγεται σαν μια προειδοποίηση».
«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είμαστε κοντά στο τέλος του δρόμου σε ότι αφορά της προσπάθειες του Αραβικού Συνδέσμου σε αυτό το μέτωπο», είπε. Μιλώντας στην ίδια σύνοδο, ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ Ελαράμπι είπε ότι ο χρόνος δεν είναι κατάλληλος για την πραγματοποίηση συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία.

«Από τις 16 Νοεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή η αναστολή της συμμετοχής της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο», δήλωσε στο Ρόιτερς ο υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκου Τάγιεμπ Σάφι Φίχρι. Η έδρα της Συρίας ήταν άδεια σήμερα κατά τη διεξαγωγή τουρκοαραβικού φόρουμ στη μαροκινή πρωτεύουσα.
Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν κατά το πέρας του Φόρουμ αυτού τουρκοαραβικής συνεργασίας στο Ραμπάτ η Τουρκία και ο Αραβικός Σύνδεσμος τάχθηκαν «κατά οποιασδήποτε ξένης επέμβασης στη Συρία».

Η Τουρκία και ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησαν επίσης την υιοθέτηση «έκτακτων μέτρων για την προστασία των αμάχων» από την καταστολή από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

«Το Φόρουμ επιβεβαιώνει ότι είναι απαραίτητο να σταματήσει η αιματοχυσία και να γλιτώσουν οι Σύροι πολίτες από νέες πράξεις βίας και δολοφονίες, το οποίο απαιτεί τη λήψη έκτακτων μέτρων για να εξασφαλιστεί η προστασία των πολιτών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
«Οι υπουργοί επέμειναν επίσης στη σημασία που έχει η σταθερότητα και η ενότητα της Συρίας και υπογράμμισαν την ανάγκη να βρεθεί μια ρύθμιση για την κρίση, χωρίς ουδεμία ξένη επέμβαση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Παράλληλα η Γαλλία ανακάλεσε στο Παρίσι τον πρεσβευτή της στη Συρία Ερίκ Σεβαλιέ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, τέσσερις ημέρες μετά τα βίαια επεισόδια που είχαν στόχο γαλλικά συμφέροντα στη χώρα.
«Νέα βίαια επεισόδια σημειώθηκαν στη Συρία, το οποίο με ανάγκασε να κλείσω τις προξενικές μας υπηρεσίες στο Χαλέπι και στη Λαττάκεια, τα πολιτιστικά μας ιδρύματα και να ανακαλέσω τον πρεσβευτή μας στο Παρίσι», δήλωσε ο Ζιπέ.
Οι δύο αυτές προξενικές υπηρεσίες της Γαλλίας στη Συρία αποτέλεσαν στόχο επιθέσεων το Σάββατο το βράδυ και τα ξημερώματα της Κυριακής, σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τέλος ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» (ASL), τον οποίο ίδρυσε συνταγματάρχης του συριακού στρατού που έχει λιποτακτήσει, ανακοίνωσε σήμερα τη δημιουργία ενός προσωρινού στρατιωτικού συμβουλίου στη Συρία, το οποίο θα έχει στόχο την πτώση του καθεστώτος του Άσαντ, την προστασία του πληθυσμού και την πρόληψη της αναρχίας.
Σε ανακοίνωσή του ο ASL διευκρινίζει ότι το στρατιωτικό αυτό συμβούλιο δημιουργείται για να «ανταποκριθεί στις ανάγκες της σημερινής φάσης και της συριακής επανάστασης» και επισημαίνει ότι θα παραχωρήσει τα προνόμιά του μόλις εκλεγεί μια δημοκρατική κυβέρνηση.
Το συμβούλιο αυτό το οποίο περιγράφεται στην ανακοίνωση ως η «πιο υψηλόβαθμη στρατιωτική αρχή της Συρίας», διοικείται από τον συνταγματάρχη Ριάντ αλ Άσαντ, ο οποίος είχε λιποτακτήσει και καταφύγει στην Τουρκία και είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο την ίδρυση του ASL, σύμφωνα με την ανακοίνωση.