Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα, 13 Νοεμβρίου, από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο κέντρο του Παρισιού, που κατέληξαν με τον θάνατο 130 ανθρώπων.

Ads

Το πρωί, ο πρόεδρος της χώρας, Φρανσουά Ολάντ, κήρυξε την έναρξη των εκδηλώσεων μνήμης, πραγματοποιώντας τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας στο Stade de France.

Η πλάκα είναι αφιερωμένη στον Μανουέλ Ντίας, τον άνθρωπο ο οποίος σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας, έξω από το στάδιο, το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου του 2015. Ο γιος του θύματος, κατά την ομιλία του, απηύθυνε έκκληση για την επίδειξη «ανεκτικότητας και λογικής».

image

Ads

Χθες, άνοιξε ξανά το ανακαινισμένο Μπατακλάν, η αίθουσα συναυλιών όπου οι τρομοκράτες σκότωσαν 90 άτομα, κυρίως νεαρής ηλικίας, με συναυλία του Στινγκ.

Ο Φρανσουά Ολάντ, η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό και ο δήμαρχος του Σεν-Ντενί, Ντιντιέ Παγιάρ, θα επισκεφτούν σήμερα κάθε σημείο, το οποίο επλήγη από τις επιθέσεις – δηλαδή το Σταντ ντε Φρανς, τα καφέ και τα εστιατόρια «le Carillon», «le Petit Cambodge», «la Bonne Bière», «le Cosa Nostra», «le Comptoir Voltaire» και «la Belle équipe», και τέλος, το Μπατακλάν.

image

Την ευθύνη των πολλαπλών επιθέσεων που σόκαραν τον πλανήτη, ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

image

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ανέφερε πως είναι πιθανόν η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία βρίσκεται η χώρα να παραταθεί εκ νέου.

Ο κ. Βαλς τόνισε πως πρέπει να διασφαλιστεί η σταθερότητα στη χώρα ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο και τον Ιούνιο του 2017.