Ένας 52χρονος Έλληνας είναι ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια, όπου ένα ζευγάρι ενόπλων άνοιξαν πυρ σε ίδρυμα για άτομα με ειδικές ανάγκες. Σκότωσαν 14 άτομα και τραυμάτισαν τουλάχιστον 17. 

Ads

Ο Νικόλαος Θαλασσινός, όπως είναι το όνομά του, εργαζόταν ως επιθεωρητής υγείας στο τμήμα που δούλευε και ο δράστης της επίθεσης, Σαιέντ Φαρούκ.

Σύμφωνα με τους New York Times, η σύζυγός του Τζένιφερ Θαλασσινού, δήλωσε ότι ο άνδρας είχε δουλέψει με τον δράστη. «Μου τον είχε αναφέρει, δεν είχε πει τίποτα αρνητικό» δηλώνει. 

Παράλληλα, η σύζυγός του 52χρονου αποκάλυψε ότι εκείνη και ο άντρας της ανήκαν στην αίρεση του Μεσσιανικού Ιουδαϊσμού και πως ο άνδρας της μιλούσε συχνά ανοιχτά κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ads

Τέλος, σημείωσε ότι αν ο σύζυγός της γνώριζε ότι ο δράστης είχε αποκτήσει εξτρεμιστικές ιδέες ή είχε σχέσεις με τζιχαντιστές, τότε «θα είχε πει κάτι». 

Ο διαπληκτισμός με τον δράστη

Μια φίλη του θύματος πάντως, η Κ. Στίφενς, είπε ότι κατά τη διάρκεια ενός τηλεφωνήματος άκουσε τον Θαλασσινό να διαφωνεί έντονα με τον Φαρούκ για το Ισραήλ. 

«Δεν μπορώ να πω ότι φώναζε» λέει. «Άκουσα τον Φαρούκ να λέει ότι το Ισραήλ δεν είναι η Γη των Εβραίων και ότι δεν θα έπρεπε οι Εβραίοι να ανήκουν σε αυτό». Πρόσθεσε δε, ότι δεν ήταν ασυνήθιστο για τον Θαλασσινό να διαφωνεί για πολιτικά θέματα και θεώρησε ότι ήταν μια ακόμα έντονη ανταλλαγή απόψεων.

Η απειλή

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο Νικόλαος Θαλασσινός μια ημέρα πριν την επίθεση είχε γράψει στο facebook – στο οποίο αυτοπροσδιοριζόταν ως Μεσσιανός Εβραίος, ότι είχε δεχτεί απειλές από έναν άντρα που αποκαλούσε τους Εβραίους «εγκληματίες και δειλούς» ενώ τον απειλούσε πως «θα πεθάνει και δεν θα δει ποτέ το Ισραήλ ως χώρα». 

«Δεν θα καταφέρετε ποτέ να κάνετε χώρα για Εβραίους, επειδή είστε εγκληματίες και δειλοί, και χρησιμοποιείτε απλώς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για να πολεμούν για εσάς. Πολύ σύντομα θα πάρετε πόδι, θα πεθάνετε και δεν θα δείτε ποτέ το Ισραήλ ως χώρα. Πίστεψέ με, ποτέ», έγραφε το μήνυμα, σύμφωνα με τον Θαλασσινό.