Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, τότε ένας από τους παρακάτω θα είναι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας.

Ads

Πρόκειται για τους επτά υποψήφιους της Γαλλικής Δεξιάς, όπως επικυρώθηκαν την Τετάρτη από την αρμόδια επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις για τις κρίσιμες εκλογές του Μαΐου, κάθε υποψήφιος της Δεξιάς επικρατεί στο δεύτερο γύρο της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, που φαίνεται να έχει προβάδισμα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ειδικότερα οι επτά υποψήφιοι της γαλλικής Δεξιάς είναι οι Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, Φρανσουά Φιγιόν, Αλέν Ζιπέ, Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, Μπρούνο Λεμέρ, Ζαν-Φρανσουά Πουασόν και Νικολά Σαρκοζί.

Ads

Ο τελικός υποψήφιος για τις Γαλλικές προεδρικές εκλογές θα αναδειχθεί με ψηφοφορία βάσης, η οποία θα είναι ανοικτή – θα μπορεί να ψηφίσει οποιοσδήποτε Γάλλος πολίτης (εγγεγραμένος στους εκλογικούς καταλόγους μέχρι το τέλος του 2015) με μία απλή υπογραφή δήλωσης πως «συμμερίζεται τις αρχές της Δεξιάς και του Κέντρου».

Μεταξύ των υποψηφίων θα διοργανωθούν τρεις τηλεμαχίες (στις 13 Οκτωβρίου και στις 3 και 17 Νοεμβρίου). Αν, όπως αναμένεται, στηθεί και δεύτερος γύρος, θα γίνουν δύο ντιμπέιτ μεταξύ των μονομάχων.