Πιο ώριμος από τους γονείς του αποδείχτηκε ένας 18χρονος από το  Οχάιο των ΗΠΑ, ο οποίος έκανε την προσωπική του «επανάσταση» κι αποφάσισε να εμβολιαστεί παρά τις αντιρρήσεις των γονιών του.

Ads

Ο Ίθαν Λίντενμπεργκερ υπέβαλε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Reddit το ερώτημα αν μπορεί να εμβολιαστεί χωρίς γονική συγκατάθεση, ξεσηκώνοντας θύελλλα αντιδράσεων και καταφέρνοντας να γίνει θέμα στα μεγαλύτερα μέσα του κόσμου.

Ένας από τους φόβους της μητέρας του είναι ότι τα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν αυτισμό, παρότι η έκθεση του Άντριου Γουέικφιλντ του 1998, που συνδέει τα δύο, έχει έκτοτε απαξιωθεί.

Όπως δήλωσε μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, ο προβληματισμός του ήταν ο εξής: «Αν βήχω εγώ μπορώ να το χειριστώ γιατί είμαι μεγαλύτερος και έχω πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά αν βήξω κοντά στη δίχρονη αδελφή μου;Αυτή η σκέψη με φοβίζει πολύ».

Ads

Πριν εκφράσει τον έντονο προβληματισμό του στο  Reddit, ο Λίντενμπεργκερ είχε φροντίσει να κάνει την έρευνά του, καθώς συμβουλεύτηκε τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Μετά δε τη δημοσιοποίηση του θέματος, πήγε στο υπουργείο Υγείας του Οχάιο και έλαβε μια σειρά τυποποιημένων εμβολίων -για ηπατίτιδα Α, ηπατίτιδα Β, γρίπη και HPV. 

Επειδή ήταν πια 18 ετών, μπορούσε νομίμως να αποφασίσει μόνος του. Και τα έκανε…

Ο 18χρονος από το Οχάιο προσκλήθηκε μάλιστα να μιλήσει ενώπιον της Επιτροπής Γερουσίας μαζί με εμπειρογνώμονες όπως ο υπουργός Υγείας της Ουάσινγκτον και καθηγητές Παιδιατρικής από το Πανεπιστήμιο του Tennessee στην ακρόαση της Γερουσίας, με θέμα: «Τα εμβόλια σώζουν ζωές: Τι είναι η πρόληψη των επιδημικών εκρήξεων;».

Η μητέρα του δεν το… ξεπέρασε και δήλωσε ότι η απόφαση του γιου της ήταν «σαν να την έφτυνε λέγοντάς της: Δεν ξέρεις τίποτα, δεν σε εμπιστεύομαι για τίποτα». 

Το Οχάιο είναι ένα από τα 17 κράτη που επιτρέπουν στους γονείς να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους για ηθικούς λόγους.