Απέσυραν την αντίρρηση τους στη Γερουσία των ΗΠΑ οι Ρεπουμπλικάνοι για το διάλογο επί των σημαντικότερων ρυθμίσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας από τη δεκαετία του 1930

Ads

Ο Πρόεδρος της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας Christopher Dodd δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα «επέτρεπαν επιτέλους το διάλογο πάνω στο νομοσχέδιο για να φτάσει η υποχρέωση λογοδοσίας στη Wall Street». Οι Ρεπουμπλικάνοι μπλόκαραν για τρεις συνεχείς μέρες οποιαδήποτε δράση σχετικά με το νομοσχέδιο, με αποτέλεσμα να μην οδηγείται πουθενά η διαδικασία.

Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί κατέληξαν τελικά σε συμφωνία μετά την απειλή των τελευταίων ότι η συζήτηση θα συνεχιζόταν όλη τη νύχτα εφόσον οι Ρεπουμπλικανοί επέμεναν στην αρνητική στάση τους.

Οι Ρεπουμπλικάνοι επιμένουν ότι κέρδισαν μερικές σημαντικές παραχωρήσεις από τους Δημοκρατικούς. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, δήλωσε πολύ «ικανοποιημένος» που οι προτάσεις θα συζητηθούν επιτέλους και ότι οι Αμερικανοί δεν πρέπει να επιτρέψουν ποτέ ξανά τις χρηματοπιστωτικές πρακτικές που πυροδότησαν την παγκόσμια οικονομική κρίση. «Η ώρα για τη μεταρρύθμιση είναι τώρα» είπε ο πρόεδρος από το Illinois. Προειδοποίησε ωστόσο ότι θα βρεθεί αντίθετος με οποιοδήποτε νομοσχέδιο ένιωθε ότι είχε μεγάλη επιρροή από τα λόμπι που επιχειρούν να προστατεύσουν την Wall Street.

Ads

Οι συζητήσεις σχεδιάζεται να ξεκινήσουν αργότερα μέσα στη μέρα σήμερα, Πέμπτη. Οι Ρεπουμπλικάνοι εξακολουθούν να ελέγχουν αρκετές ψήφους για να αποτρέψουν την έγκριση κάποιου νομοσχεδίου, αν το θέλουν. Οι ΔΗμοκρατικοί έχουν 59 έδρες, μία λιγότερη από τον αριθμό που είναι απαραίτητος για να ξεπεράσουν την όποια κωλυσιεργία στα νομοσχέδια.

Παρόλα αυτά, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC, είναι ευρεία η λαϊκή στήριξη για στενότερη επιτήρηση της Wall Street, και αναμένεται να εγκρίνουν το νομοσχέδιο αμφότερες οι πλευρές, αν και θα περάσουν μήνες προτού λάβει χώρα η τελική ψηφοφορία.