Με σειρά προτεραιότητας, η οποία θα προκύψει από το χρόνο έγκρισης του σχεδίου κάθε κράτους – μέλους, θα διανεμηθεί το ποσό του Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, με τα πρώτα χρήματα, σε κάθε περίπτωση, να μην τα παίρνει ουδείς πριν τον Σεπτέμβριο.
Τα παραπάνω τόνισε την Τετάρτη ο αρμόδιος επίτροπος Γιοχάνες Χαν, κατά την παρουσίαση της στρατηγικής δανεισμού της Κομισιόν από τις αγορές των 806 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Άνάκαμψης με 750 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – χρονοδιάγραμμα που πάντως είναι υπό αίρεση αφού το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο έχει μπλοκάρει το Ταμείο Άνάκαμψης μέχρι να καταλήξει σε απόφαση – τα κράτη μέλη πρέπει να υποβάλουν εθνικά σχέδια μέχρι τέλος Άπριλίου.
Ακόμη έναν μήνα θα πάρει η έγκριση από Κομισιόν και Συμβούλιο, τον Ιούλιο θα ακολουθήσει η πρώτη έξοδος στις αγορές, επομένως «η πρώτη εκταμίευση χρημάτων δεν αναμένεται πριν από τον Σεπτέμβριο».
Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» τα πρώτα ομόλογα για τη συγκέντρωση των 806 δισ. σε τρέχουσες τιμές μέχρι το 2026 θα εκδοθούν τον Ιούλιο, έναν μήνα μετά τον αρχικό σχεδιασμό, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης του κανονισμού για τους ίδιους πόρους από τα 27 κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της θετικής απόφασης του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας (Καρλσρούη).
Μέχρι στιγμής τον κανονισμό έχουν εγκρίνει 17 χώρες – και η Ελλάδα -, ενώ πλην Γερμανίας δεν έχουν εγκρίνει οι Αυστρία, Εσθονία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Ολλανδία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Πολωνία.
Σύμφωνα με το σχέδιο έκδοσης κοινού χρέους, η Κομισιόν θα δανείζεται περίπου 150 δισ. τον χρόνο, ή 15-20 δισ. τον μήνα, μέχρι και το τέλος του 2026, με μορφή ομολόγων διάρκειας έως και 30 ετών, που θα αποπληρωθούν μέχρι και το 2058. Ποιος θα αποπληρώσει αυτά τα ομόλογα; «Θεωρητικά τα κράτη-μέλη, και εντόκως», απάντησε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της Ε.Ε.
Η διαφοροποιημένη στρατηγική χρηματοδότησης της Επιτροπής θα συνδυάζει, σύμφωνα με την ανακοίνωση:
- Ετήσια απόφαση σχετικά με τους όγκους δανεισμού και εξαμηνιαίες ανακοινώσεις σχετικά με τις βασικές παραμέτρους του σχεδίου χρηματοδότησης, ώστε να παρέχονται διαφάνεια και προβλεψιμότητα στους επενδυτές και σε άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.
- Δομημένες και διαφανείς σχέσεις με τράπεζες που στηρίζουν το πρόγραμμα έκδοσης (μέσω δικτύου βασικών διαπραγματευτών).
- Πολλαπλά χρηματοδοτικά μέσα (μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ομόλογα, ορισμένα εκ των οποίων θα εκδοθούν ως πράσινα ομόλογα NextGenerationEU και νομοσχέδια της Ε.Ε.) για τη διατήρηση της ευελιξίας όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά και τη διαχείριση των αναγκών ρευστότητας και του προφίλ ληκτότητας.
- Πλειστηριασμούς και κοινοπρακτικές εκδόσεις, ώστε να εξασφαλίζεται οικονομικά αποδοτική πρόσβαση στην αναγκαία χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους.
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε πρόσφατα το «Εθνικό Σχέδιο Άνάκαμψης και Άνθεκτικότητας» (σχέδιο «Ελλάδα 2.0») με το οποίο διεκδικεί πόρους 32 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >