Ένα χρόνο μετά τη γέννηση του κινήματος, οι Ιndignados επέστρεψαν στους δρόμους της Ισπανίας. «Αγανακτισμένοι» διαδήλωσαν και σε Λονδίνο και Λισαβόνα.
Ads
«Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δεν είναι μακριά», δήλωσε ο Jon Aguirre, ένας 27χρονος αρχιτέκτονας, μέλος του κινήματος Ιndignados στο Γαλλικό Πρακτορείο. Υνθυμίζεται πως το κίνημα των «Αγανακτισμένων» ξεκίνησε από την Ισπανία και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Μαδρίτη και πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την πλατεία Puerta del Sol, εκεί όπου γεννήθηκε πριν από ένα χρόνο το κίνημα των Ιndignados. Οι κινητοποίησεις στην Ισπανία θα κορυφωθούν στις 15 Μαϊου.
Μέλη των Ιndignados επισημαίνουν πως οι κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών δεν θέλουν να είναι μία επέτειος του κινήματος, αλλά ένα ορόσημο στο κίνημα. Οι διαδηλωτές σκοπεύουν να παραμείνουν στην πλατεία επι τέσσερις ημέρες, δημιουργώντας μία «μόνιμη συνέλευση» αγνοώντας την επίσημη απαγόρευση, σύμφωνα με την οποία οι διαδηλώσεις πρέπει να ολοκληρώνονται καθημερινά στις 22:00.
Διαδηλώσεις εκτός από τη Μαδρίτη πραγματοποιούνται και στην Βαρκελώνη, τη Σεβίλλη, τη Βαλένθια κα. Η El Pais αναφέρει πως οι Ιndignados θα διαδηλώσουν σε τουλάχιστον 80 πόλεις στην Ισπανία, ενώ τα ισπανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που αναμένεται να αναπτυχθούν σε όλες τις περιοχές που θα πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις. Σύμφωνα με την Guardian στη Μαρίτη θα υπάρχουν 2.000 αστυνομικοί.
Οι Ιndignados έχουν πραγματοποιήσει κάλεσμα για δράσεις σε όλο τον κόσμο σήμερα 12 Μαϊου. «Το 2011 δείξαμε ότι ένας άλλος κόσμος είναι δυνατός, το 2012 ο αγώνας μας συνεχίζεται. Μαζί μπορούμε να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά, τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη λογοκρισία, την καταστολή και την αστυνομική βία, την απληστία των εταιρειών. 12 Μαϊου. Ενωθείτε μαζί μας», γράφουν μεταξύ άλλων στο κάλεσμά τους.
«Είναι σημαντικό να δείξουμε ότι είμαστε ακόμη εδώ, ότι χιλιάδες άνθρωποι θέλουν αλλαγή», δήλωσε η Μαρίνα Σάντος, 23 ετών ιδιωτική υπάλληλος που πήρε μέρος στις κινητοποιήσεις. Ένα από τα πανό έγραφε «Δικό σας το χρέος, δεν το πληρώνουμε», ενώ φώναζαν συνθήματα όπως «δεν μας εκπροσωπούν» και «δεν είναι κρίση, είναι απάτη».
Επόμενος στόχος των Ιndignados είναι να εμποδίσουν την κυβέρνηση του Mariano Rajoy να προχωρήσει σε περικοπές. «Πρέπει να αναδιανείμει δίκαια τον πλούτο», δηλώνει ο Aitor, μέλος του κινήματος Democracy Now, που αποτέλεσε και την μήτρα των Ιndignados. Η χώρα βυθίζεται σε ύφεση, ενώ η ανεργία στους νέους, σύμφωνα με την Guardian, ξεπερνά το 50%. Το πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης Rajoy προβλέπει περικοπές σε Υγεία και Παιδεία, αλλά και μείωση δημοσίων δαπανών. «Είμαστε εδώ γιατί εξακολουθούμε να είμαστε αγανακτισμένοι από τις πολιτικές λιτότητας που μας επιβάλλει η οικονομική ελίτ», δήλωσε ο Βίκτορ Βάλντες, ένας φοιτητής φιλοσοφίας 21 ετών. «Το κίνημα συνεχίζεται με την ίδια ορμή», τόνισε.
Σημαντικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Λονδίνο και στη Λισαβόνα. Στην Λισαβόνα διαδήλωσαν χιλιάδες άνθρωποι. «Επισφαλώς εργαζόμενοι όλου του κόσμου ενωθείτε», «παγκόσμια άνοιξη, διεθνής διαμαρτυρία», «οι ιδέες κατεβαίνουν στο δρόμο», ήταν κάποια από τα συνθήματα που έγραφαν τα πανό που κρατούσαν.
«Αυτή η ημέρα είναι για εμάς ο εορτασμός των μαχών ενός έτους. Πλέον οι άνθρωποι κατανοούν την άμεση αναγκαιότητα να αντιδρούν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπεύθυνος του κινήματος Ζοάο Καμάργκο. Η Πορτογαλική κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτική λιτότητας, ενώ προωθεί και νέα μέτρα. Η ύφεση στη χώρα έχει επιδεινωθεί, ενώ η ανεργία, που αυτή τη στιγμή αγγίζει το 15%, επηρεάζει κυρίως τους νέους σε ποσοστό 35%.
«Έξω από το ΔΝΤ», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακουγόταν συχνά από τους διαδηλωτές, ενώ άλλοι έβαζαν στο στόχαστρό τους τον πρωθυπουργό της χώρας Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι η ανεργία μπορεί να είναι «μια ευκαιρία για να αλλάξει κανείς τη ζωή του».
«Ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Υπάρχουν περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνεργοι στην Πορτογαλία και για τον κάθε έναν από αυτούς είναι ένα προσωπικό δράμα», κατήγγειλε ο Καμάργκο. «Έξω ο Πάσος» ήταν το σύνθημα σε πολλές αφίσες. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης και σε άλλες πόλεις, όπως η Πόρτο, η Κολίμπρα και η Φάρο.
Εκατοντάδες διαδηλωτές, μέλη του κινήματος «Occupy London» συγκεντρώθηκαν σήμερα και στο Λονδίνο έξω από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου. «Κάτω ο καπιταλισμός» και «ο λαός πάνω από τα κέρδη» ήταν τα κυρίαρχα συνθήματα των συγκεντρωμένων. «Τα προβλήματα είναι πάντα εδώ, η κρίση χειροτερεύει», προειδοποίησε ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου «Νέο Οικονομικό Ίδρυμα», Τζέιμς Μίντγουεϊ, μιλώντας στους διαδηλωτές στο Λονδίνο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >