Μια απίστευτη δίκη έλαβε χώρα στο Ντίσελντορφ. Αντικείμενο η συσκευασία ενός προφυλακτικού και η start up εταιρεία που το παράγει και η οποία καταγγέλθηκε για αθέμιτο ανταγωνισμό. 

Ads

Πιο συγκεκριμένα η γερμανική start up εταιρεία παραγωγής προφυλακτικών Einhorn βρέθηκε στο εδώλιο καθώς ανταγωνίστρια εταιρεία με έδρα την Κολωνία, η Fair Squared, την μήνυσε για παραπλάνηση των καταναλωτών. 

Ο λόγος; Στη συσκευασία των προφυλακτικών της Einhorn υπάρχουν «ασαφείς υποσχέσεις» γραμμένες με μικρά γράμματα για αυξημένους οργασμούς. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle αναφέρεται: «μία συσκευασία των επτά προφυλακτικών μπορεί να προκαλέσει έως και 21 οργασμούς».

Το πρωτοδικείο που ανέλαβε την εξέταση της αγωγής έκρινε ότι μία τέτοια αναγραφή είναι παράνομη και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποσυρθεί. Σύμφωνα με την αρμόδια δικαστή Γιοχάνα Μπρύκνερ Χόφμαν η πρόταση αυτή, λόγω της ασαφούς της διατύπωσης, «μπορεί να παρερμηνευθεί» και να οδηγήσει τους καταναλωτές στο λανθασμένο συμπέρασμα ότι επιτρέπεται η πολλαπλή χρήση του ίδιου προφυλακτικού. 

Ads

Από την άλλη πλευρά ο Φίλιπ Σίφερ, ιδιοκτήτη της Einhorn, επικαλέστηκε τα μαθηματικά, λέγοντας ότι με κάθε προφυλακτικό μπορεί να προκληθούν έως και τρεις οργασμοί, ένας ανδρικός και δύο γυναικείοι. Εάν πολλαπλασιάσουμε τον αριθμό 3 με το 7, όσα δηλαδή είναι και τα προφυλακτικά της συσκευασίας, φτάνουμε στους 21 οργασμούς. Ωστόσο οι μαθηματικοί υπολογισμοί του Σέφερ δεν έπεισαν τη δικαστή του Ντίσελντορφ.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της γερμανικής απόφασης πρόκειται για μια συσκευασία ιατρικού παρασκευάσματος που στόχο έχει την πρόληψη από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα καθώς και την αντισύλληψη. Ως εκ τούτου οι εν λόγω συσκευασίες οφείλουν να πληρούν ιδιαίτερα αυστηρές προδιαγραφές. 

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι της κατασκευάστριας εταιρείας επικαλέστηκαν το χιούμορ, υπογραμμίζοντας πώς δεν είχαν πρόθεση να παραπλανήσουν τους καταναλωτές αλλά να διαφημίσουν με εύληπτο τρόπο τα πλεονεκτήματα του νέου προϊόντος. Για το λόγο αυτό προτίθενται να ασκήσουν έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης. 

Πάντως η αντίδικη εταιρεία δηλώνει ότι «οι κανόνες πρέπει να ισχύουν εξίσου για όλους», τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να παραδώσει τα όπλα. Η νέα δικαστική απόφαση επί της έφεσης αναμένεται περί τα τέλη Νοεμβρίου. Μέχρι τότε η εταιρεία Einhorn στην ιστοσελίδα της συνεχίζει πάντως στο ίδιο «σατιρικό» στιλ, αναφέροντας ότι η «συσκευασία των πολλαπλών οργασμών κάνει θραύση και στις δικαστικές αίθουσες».