Μπορεί να διανύουμε ήδη τους πρώτους μήνες του 2019 αλλά σε κάποια μέρη, οι χρονολογίες δεν είναι τίποτα άλλο παρά αριθμοί. Αυτό αποδεικνύει ο θάνατος μιας 21χρονης κοπέλας στο Νεπάλ, που βρέθηκε νεκρή σε μια καλύβα μια από ασφυξία.

Ads

Η νεαρή γυναίκα στο δυτικό Νεπάλ πέθανε από ασφυξία σε μια «καλύβα για την έμμηνο ρύση». Βάσει του αρχαίου εθίμου των ινδουιστών οι γυναίκες που έχουν περίοδο ή έχουν μόλις γεννήσει θεωρούνται μιαρές και ότι προκαλούν κακή τύχη. Γι’ αυτό τις αναγκάζουν να κοιμούνται έξω σε καλύβες ή στάνες, ενώ τους απαγορεύεται να αγγίζουν κάποια τρόφιμα, θρησκευτικές εικόνες και τους άνδρες.

Σύμφωνα με τον διοικητή της αστυνομίας της περιοχής Ντότι Λάλα Μπάχαντουρ Ντάμι νεαρή άναψε φωτιά για να ζεσταθεί στην καλύβα. «Υποθέτουμε ότι πέθανε επειδή εισέπνευσε καπνό και έπαθε ασφυξία διότι έκλεισε την πόρτα της καλύβας που δεν έχει παράθυρα και άναψε φωτιά στο πάτωμα για να ζεσταθεί το βράδυ. Θα μάθουμε περισσότερα όταν δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα της νεκροψίας», πρόσθεσε.

Σημειώνεται, ότι οι γυναίκες αναγκάζονται να μείνουν σε πολύ κρύες καλύβες ενώ συχνά πέφτουν θύματα επιθέσεων. Έχουν επίσης καταγραφεί πολλές περιπτώσεις ασφυξίας, ενώ τουλάχιστον μία έφηβη έχει πεθάνει αφού την τσίμπησε φίδι.

Ads

Την 21χρονη εντόπισε η πεθερά της, η οποία πήγε να δει αν είναι καλά. «Ήταν χαρούμενη επειδή θα τελείωνε η περίοδός της την επόμενη ημέρα. Το δύστυχο παιδί έκλεισε τα μάτια του για πάντα», δήλωσε η πεθερά της Λάξμι Μπογκάτι στην Kathmandu Post. Η νεαρή ζούσε με την πεθερά της καθώς ο σύζυγός της εργάζεται στη Μαλαισία.

Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε τρεις εβδομάδες αφού μία άλλη γυναίκα και οι δύο γιοι της πέθαναν υπό παρόμοιες συνθήκες σε μια άλλη περιοχή του Νεπάλ.

Ο Ντάμι εξήγησε ότι η 21χρονη, πήγε στην κοινή καλύβα όπου πηγαίνουν όλες οι γυναίκες που έχουν περίοδο αλλά την βρήκε γεμάτη. Έτσι, αποφάσισε να περάσει το βράδυ στο ισόγειο ενός εγκαταλελειμμένου σπιτιού. Η νεαρή ζούσε με την πεθερά της καθώς ο σύζυγός της εργάζεται στη Μαλαισία.

Το φρικτό έθιμο

Το Chhaupadi ή Chhaupadi Pratha είναι ένα τοπικό έθιμο που θεωρεί τις γυναίκες ακάθαρτες κατά τη διάρκεια της περιόδου τους ή της λοχείας και τις αποβάλλει για όλο το διάστημα της εμμηνόρροιας  από το σπίτι, την οικογένεια και την κοινότητα αναγκάζοντάς τες να περάσουν τις δύσκολες μέρες του μήνα σε μια καλύβα σαν εξόριστες.

Η κλειστόμυαλη κοινωνία θεωρεί αυτέ τις κοπέλες βρώμικες και μολυσμένες τις μέρες της περιόδου τους και συνεπώς δεν τους επιτρέπει να αγγίξουν κανέναν και τίποτα για να μην το «μολύνουν». Χαρακτηριστικό παράδειγμα που προκαλεί τρόμο είναι ότι ακόμη κι αν οι αγελάδες πάνε κατά πάνω τους, οι γυναίκες με περίοδο δεν μπορούν να απλώσουν το χέρι τους για να τις σπρώξουν, πρέπει να τις αφήσουν να περάσουν από πάνω τους.

Αυτός είναι ο λόγος που εξορίζονται σε καλύβες και αχυρώνες και περνούν κάποιες μέρες κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες με πολύ κρύο και βρωμιά. Όσο για τη διατροφή τους, θα αρκεστούν σε αλατισμένο ψωμί ή ρύζι. Οι τοπικοί μάγοι-γιατροί επιμένουν ότι αν προκύψει κάποια συμφορά στο χωριό, θα είναι επειδή οι γυναίκες δεν τηρούν την παράδοση του Chhaupadi, κάτι το οποίο θα θύμωνε τους θεούς.

Ακόμη κι αν ένας σύζυγος δεν φοβάται τις προκαταλήψεις και δεν θέλει να κλειστεί η γυναίκα του σε μια καλύβα ή σε ένα πέτρινο λαγούμι κατά της διάρκεια της περιόδου της, αναλαμβάνουν οι πεθερές που διασφαλίζουν ότι οι νύφες τους τηρούν το έθιμο.

Οι γυναίκες συχνά νοσούν κάτω από αυτές τις συνθήκες. Πολλά είναι τα περιστατικά διάρροιας, πνευμονίας και γρίπης που αφαίρεσαν τη ζωή από άτυχες γυναίκες, επειδή σαν «μολυσμένες» δεν μπορούν να δεχτούν ιατρική φροντίδα από κανέναν. Παράλληλα πολλές έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση και επιθέσεις ζώων

Το έθιμο προέρχεται από μια ινδουιστική παράδοση, σύμφωνα με την οποία ο Indra, ο Θεός των Ουρανών κατηγορήθηκε για κάποιον φόνο και για να εξιλεωθεί, έκανε κάποιες  αμαρτίες  με γυναίκες στον ουρανό. Γι’ αυτές τις πράξεις, όλες οι γυναίκες «τιμωρούνται» με έμμηνο ρύση. Και στην περίοδο τους πρέπει να βασανιστούν μόνες μακρυά από τους «αμόλυντους».

Παρότι η πρακτική αυτή απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση του Νεπάλ το 2005 και ποινικοποιήθηκε το 2017, εξακολουθεί να τηρείται ευρέως στις αγροτικές περιοχές. Βάσει της νομοθεσίας, όποιος αναγκάζει μια γυναίκα να τηρήσει το έθιμο κινδυνεύει με τρίμηνη φυλάκιση και πρόστιμο περίπου 26 ευρώ.

Μέχρι και σήμερα στα κεντρικά και κυρίως στα δυτικά μέρη της χώρας, το ποσοστό των γυναικών που τηρούν το Chhaupadi, αγγίζει το 95%. Ευτυχώς, στα ανατολικά της χώρας, και ιδιαίτερα στις πόλεις η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική. Ωστόσο, πόσα κορίτσια ακόμα θα κινδυνεύσουν να χάσουν τη ζωή τους μέχρι να σταματήσει αυτό το απάνθρωπο και φονικό έθιμο, παραμένει ένα ερώτημα.