Την πλειοψηφία στη Γερουσία διατηρούν οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ, εξασφαλίζοντας 51 από τις 100 έδρες, ωστόσο στη Βουλή των αντιπροσώπων σε σύνολο 435 εδρών, οι Ρεπουμπλικάνοι μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλίσει 239 έδρες, ενώ οι Δημοκρατικοί 183 έδρες. Στη Γερουσία οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφάλισαν 46 έδρες. Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι Αμερικανοί έδειξαν πως είναι απογοητευμένοι από το ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης και πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τους Ρεπουμπλικάνους. Την ίδια στιγμή, ο αμερικανικός Τύπος κάνει λόγο για «ένα δυνατό μήνυμα» προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάσταση γίνεται περισσότερο «περίπλοκη» στο Κογκρέσο.

Ads

«Οι εκλογείς έστειλαν ένα δυνατό μήνυμα στον πρόεδρο: η δουλειά του δεν τους αρέσει και είναι ακόμα περισσότερο θυμωμένοι με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο», γράφει η New York Times σε σχόλιό της. Στο πρωτοσέλιδο της η εφημερίδα αναφέρει: «Οι Ρεπουμπλικάνοι άρπαξαν τη Βουλή των Αντιπροσώπων»

Η Wall Street Journal, αναφέρει ότι οι Αμερικανοί δεν ήθελαν μόνο να δείξουν τη δυσαρέσκεια τους προς τον πρόεδρό τους, αλλά ήθελαν «να σταματήσουν τους Δημοκρατικούς των οποίων ηγείτο η Νάνσι Πελόζι, που τα τελευταία δύο χρόνια υμνούσε τις μεταρρυθμίσεις του Ομπάμα, κυρίως αυτές του συστήματος υγείας και της Wall Street, στους Αμερικανούς και τους βουλευτές».

«Με τη Βουλή των Αντιπροσώπων υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών και τη Γερουσία στα χέρια των Δημοκρατικών, πώς θα προχωρήσει τώρα ο πρόεδρος Ομπάμα;», αναρωτιέται η Washington Post.

Ads

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι πολύ σοβαρά ώστε η Ουάσινγκτον να χάσει δύο χρόνια (μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές) με καυγαδάκια. Λίγα είναι τα προβλήματα που μπορούν να επιλυθούν χωρίς τη συνεργασία δεξιάς και αριστεράς», τονίζει η εφημερίδα.

«Οι εκλογές (για την επιλογή των υποψηφίων των κομμάτων) για την προεδρία του 2012 ξεκινούν σήμερα», γράφει η εφημερίδα Finanacial Times.

Έτοιμος να συνεργαστεί με τους Ρεπουμπλικάνους, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προσθέτοντας ότι κατανοεί απολύτως τη « βαθύτατη δυσαρέσκεια» των πολιτών σε ότι αφορά τους ρυθμούς της οικονομικής ανάκαμψης..

«Οι πολίτες επιθυμούν να δημιουργηθούν πιο γρήγορα θέσεις εργασίας, επιθυμούν να αυξηθεί η αγοραστική τους δύναμη, επιθυμούν τα παιδιά τους να έχουν τις ίδιες δυνατότητες που είχαν και οι ίδιοι», παραδέχτηκε ο Ομπάμα, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη σχετικά με το θέμα της ανεργίας γιατί «δεν κάναμε τόσο μεγάλη πρόοδο όσο χρειαζόταν να γίνει». Σημειώνεται ότι η ανεργία στις ΗΠΑ έχει ανέλθει στο 9,6% .

Παράλληλα, σημείωσε ότι μετά τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών δεν θα διαθέτει τις ψήφους για να περάσει τη φιλόδοξη νομοθετική μεταρρύθμιση για την κλιματική αλλαγή στο Κογκρέσο. Μάλιστα υποστήριξε ότι ορισμένοι βουλευτές έχασαν τις έδρες τους στην Βουλή των Αντιπροσώπων εν μέρει επειδή υποστήριξαν ένα νόμο που θα μείωνε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιπλέον, δήλωσε πρόθυμος να ξανανοίξει συζητήσεις για σημαντικά νομοθετικά θέματα-κλειδιά που πέρασε τα πρώτα δύο χρόνια της προεδρίας του, μετά τη νίκη των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Οι Αμερικανοί ανησυχούν πάντοτε για τα μεγάλα ελλείμματα και για τις δαπάνες, αλλ’ όμως δεν θα πρέπει η κυβέρνηση να περιστείλει τις δημόσιες δαπάνες για την έρευνα και για την παιδεία, στην προσπάθειά της να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα», τόνισε ο Ομπάμα σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του.

«Εάν θέλετε», δήλωσε ο Ομπάμα αναφερόμενος στους Ρεπουμπλικάνους, «να απορρίψετε το οικονομικό μου πρόγραμμα, τότε παρακαλώ υποβάλετέ μου τις εισηγήσεις σας για την αναθέρμανση της οικονομίας μας».

«Φρονώ ότι μόνον φόρο-απαλλαγές, αυτό δεν είναι το ‘εργαλείο’ για την ανάπτυξη», που προσδοκούμε, πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπόνερ, μία μόλις ημέρα αφότου το κόμμα του κέρδισε τον έλεγχο της Βουλής, τόνισε ότι «η μείωση των κρατικών δαπανών θα είναι στην κορυφή της ατζέντας του Κογκρέσου για τον επόμενο χρόνο»,.

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο αμερικανικός λαός περιμένει από εμάς να κάνουμε κάτι για τη μείωση των δαπανών εδώ στην Ουάσινγκτον και να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον στο οποίο θα μπορέσουν να πάρουν πίσω τις δουλειές τους», δήλωσε ο Μπόνερ στους δημοσιογράφους.

Η πρώτη διαμάχη στο Κογκρέσο για τα οικονομικά θέματα αναμένεται να γίνει για τη χρηματοδότηση των κυβερνητικών δραστηριοτήτων του επόμενου έτους. Η συζήτηση αυτή μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και στις 15 Νοεμβρίου, στην πρώτη συνεδρίαση του Κογκρέσου με την τωρινή του μορφή μετά τις εκλογές.

Αν το απερχόμενο Κογκρέσο δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία, το θέμα θα συζητηθεί ξανά τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι αναλάβουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Την ίδια στιγμή, η ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, η Fed, αποφάσισε σήμερα να συμπεριλάβει σταδιακά στο χαρτοφυλάκιό της αμερικανικά κρατικά χρεόγραφα αξίας 600 δισ.δολαρίων, σε μία προσπάθεια άμεσης αναθέρμανσης της οικονομίας.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές είναι η πρώτη μεγάλη παρέμβαση της Fed μετά το κορύφωμα της πρωτόγνωρης μεταπολεμικά κρίσης, που βύθισε το ’08 και τμήμα του ’09 την αμερικανική οικονομία σε ύφεση.

Διαβάστε επίσης: Χάνουν τη Βουλή, κρατούν τη Γερουσία οι Δημοκρατικοί