Τη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις ευρωπαϊκές τράπεζες ενέκριναν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ κατά τη συνεδρίαση του Ecofin κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς την ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση. «Σήμερα γράψαμε ιστορία», δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Μ.Μπαρνιέ κάνοντας λόγο για μια νέα εποχή για την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ads

 
Την ικανοποίησή του για αυτήν την απόφαση εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και επισήμανε την πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει την ΕΚΤ ώστε ο μηχανισμός να ξεκινήσει τη λειτουργία του από τον επόμενο χρόνο. Παράλληλα ανέφερε πως θα πρέπει να ετοιμαστεί και το κοινό ταμείο εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών, ο δεύτερος πυλώνας της τραπεζικής ένωσης.
 
Ωστόσο σχετικά με το «δεύτερο πυλώνα» ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την αντίθεσή του σημειώνοντας πως η απευθείας παροχή βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προς τις τράπεζες απαιτεί την αλλαγή της γερμανικής νομοθεσίας.
 
«H αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν είναι δυνατή προς το παρόν», δήλωσε σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Στη Γερμανία χρειαζόμαστε αλλαγή της γερμανικής νομοθεσίας», σημείωσε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως κάτι τέτοιο είναι «τόσο δύσκολο όσο και ένα δημοψήφισμα στην Ιρλανδία».
 
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θα αποτελείται από τις εθνικές εποπτικές αρχές των κρατών μελών και την ΕΚΤ, η οποία θα έχει την ευθύνη για τη συνολική λειτουργία του μηχανισμού. Όπως ανακοινώθηκε η ΕΚΤ θα έχει την άμεση εποπτεία των 6.000 τραπεζών της ευρωζώνης και θα συνεργάζεται με τις εθνικές εποπτικές αρχές. Πρόκειται για τις τράπεζες που έχουν ενεργητικό πάνω από 30 δις ευρώ, αλλά και αυτές που αντιστοιχούν στο 20% του ΑΕΠ της χώρας τους και αυτές που έχουν ζητήσει και έχουν λάβει βοήθεια από τον EFSF.
 
Η επίβλεψη των μικρότερων τραπεζών θα γίνεται μέσα από τις εθνικές αρχές, ωστόσο η ΕΚΤ έχει το δικαίωμα ανά πάσα στιγμή να εποπτεύσει άμεσα όποια από αυτές τις τράπεζες επιθυμεί. Για την εύρυθμη λειτουργία η ΕΚΤ θα δημιουργήσει ένα εποπτικό συμβούλιο αλλά και μια αρχή για την επίλυση διαφωνιών που ενδεχομένως να προκύψουν μεταξύ εθνικών αρχών και συμβουλίου.