Τις τελευταίες λεπτομέρειες των «τεστ αντοχής» των ευρωπαϊκών τραπεζών θα συζητήσουν σήμερα οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε τηλεδιάσκεψη. Τα αποτελέσματα των stress tests πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα την Παρασκευή στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) στο Λονδίνο από την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS).

Ads

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Ράπανος εξέφρασε πάντως την πεποίθησή του ότι η τράπεζα θα περάσει τα stress tests της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Εθνική δεν θα έχει κανένα πρόβλημα με τα stress tests, θα τα περάσει», δήλωσε στο Reuters ο κ. Ράπανος.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες πως τα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών, με τον τρόπο που διενεργήθηκαν, «αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα».

O πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, προέβλεψε ότι δεν θα προκύψει πρόβλημα για τις μεγάλες τράπεζες επισημαίνοντας ότι ίσως χρειαστεί μικρότερες τράπεζες να αυξήσουν το κεφάλαιο τους.

Ads

Στο μεταξύ, ο ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Karel De Gucht δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Σανγκάη στο περιθώριο της Σανγκάη World Expo, ότι τα ελληνικά και ισπανικά ομόλογα που αγόρασε η Κίνα είναι καλή επένδυση και θα διατηρήσουν την αξία τους.

Τα σενάρια για συγχωνεύσεις τραπεζών

Σε έκθεσή της, η Credit Suisse αναφέρει ότι αν η συνδυασμένη προσφορά της Πειραιώς γίνει δεκτή, θα δημιουργηθεί ο δεύτερος μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος μετά την Εθνική και η πρώτη τράπεζα σε δάνεια στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του “Βήματος”. Ωστόσο οι αναλυτές της θέτουν διάφορα ερωτήματα σχετικά με τη δυνατότητα της Πειραιώς να αποκτήσει το 33% του ΤΤ, την αποτίμηση των κρατικών ομολόγων που θα έχει το νέο πιστωτικό ίδρυμα στην κατοχή του, καθώς και ζητήματα αντιμονοπωλιακής πολιτικής που θα εγερθούν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η νέα τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Πειραιώς, του ΤΤ και της ΑΤΕ θα έχει το 2012 δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Τier 1 χαμηλότερο του 7%, ενώ στο ενεργητικό της η συμμετοχή σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου θα διαμορφωθεί στο υψηλό επίπεδο των 16,9 δισ. ευρώ. Οι ίδιοι συμπληρώνουν ότι με μια έκπτωση της τάξεως του 10% στην ονομαστική τους αξία θα υπάρξει μείωση των κεφαλαίων του σχήματος κατά 890 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η Credit Suisse αναρωτιέται αν θα υπάρξουν άλλες προσφορές για τις συμμετοχές του Δημοσίου στις τράπεζες, επισημαίνοντας ότι θέση στο ΤΤ έχουν τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και η Εurobank ΕFG. Σύμφωνα με την Credit Suisse, η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με οποιαδήποτε άλλη στην Ελλάδα θα οδηγούσε στον σχηματισμό ενός ομίλου με πολύ μεγάλο μερίδιο ειδικά στη στεγαστική πίστη. Σε περίπτωση συνένωσης με τη Εurobank θα υπάρξει υπερβολικά μεγάλη επικάλυψη στην καταναλωτική πίστη, ενώ το μερίδιο στα στεγαστικά δάνεια θα διαμορφωθεί στο 39%. Αν προκύψει «προξενιό» με την Αlpha Βank, το μερίδιο στη στεγαστική πίστη θα φτάσει το 39%, ενώ το νέο σχήμα θα διαθέτει το 30% επί του συνόλου των τραπεζικών καταστημάτων στην Ελλάδα. Παράλληλα τονίζεται ότι δεν μπορεί η ίδια να αποτελέσει στόχο εξαγοράς λόγω του μεγάλου μεγέθους της.