Αγνοώντας νόμο που ισχύει από το 2006 και απαγορεύει το εμπόριο εργαλείων που χρησιμοποιούνται σε βασανιστήρια, πολλές χώρες-μέλη της ΕΕ συνεχίζουν να αγοράζουν και να πωλούν ρόπαλα με καρφιά, ειδικά μανίκια που κάνουν ηλεκτροσόκ, μεταλλικές μέγκενες που πιέζουν τα δάχτυλα κα, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας και του Ερευνητικού Ιδρύματος Omega.

Ads

Η έκθεση αποκαλύπτει πως ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών Ισπανία, Γερμανία, Ουγγαρία και Τσεχία, ενέκριναν εξαγωγές αστυνομικών όπλων και εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βασανιστήρια, σε τουλάχιστον εννέα χώρες, όπου η χρήση τους έχει επιβεβαιωθεί.

Συγκεκριμένα, ευρωπαϊκές εταιρείες κατασκευής εξοπλισμού ασφαλείας εκμεταλλεύονται ένα νομικό κενό και αντί να εξάγουν κατευθείαν τα εργαλεία βασανισμού, τα στέλνουν σε κομμάτια και με διαφορετικές αποστολές και η συναρμολόγηση γίνεται στον τόπο προορισμού.

Μάλιστα, για να αποφύγουν να τους ανακαλύψουν στα τελωνεία δίνουν σε κάθε αποστολή κάποιο ευφάνταστο όνομα. Μία συσκευασία μπορεί να γράφει: «Ηλεκτρικά μηχανήματα και συσκευές που έχουν δική τους λειτουργία», που δεν κατονομάζονται και δεν περιέχεται εγχειρίδιο χρήσης στη συσκευασία, αντί να γράφει «ηλεκτρικές ράβδοι αναισθητοποίησης».

Ads

Αναλυτικά, το διάστημα 2006-2009 η Γερμανία εξέδωσε άδειες εξαγωγής για δεσμά ποδιών (αλυσίδες) και χημικά όπλα, ενώ η Τσεχία για χημικά, αλυσίδες και για όπλα που προκαλούν ηλεκτροσόκ. Επίσης, σε Ιταλία και Ισπανία, εταιρείες προώθησαν την πώληση χειροπέδων και ειδικών μανικιών που ηλεκτρίζουν το θύμα με 50.000 βολτ, αν και παρόμοιες ζώνες-ηλεκτροσόκ έχουν απαγορευτεί σε όλη την Ευρώπη. Η Ουγγαρία ωστόσο το 2005 εξέφρασε την πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους ζώνες στις φυλακές και τα αστυνομικά της τμήματα, παρά τη σχετική απαγόρευση.

«Η εισαγωγή ευρωπαϊκών ελέγχων στο εμπόριο “εργαλείων βασανιστηρίων”… ήταν ορόσημο για τη νομοθεσία. Όμως, τρία χρόνια αφότου οι έλεγχοι τέθηκαν σε ισχύ, πολλά ευρωπαϊκά κράτη δεν έχουν ακόμα εισαγάγει ή εφαρμόσει τη σχετική νομοθεσία» δήλωσε ο διευθυντής του γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ε.Ε., Νίκολα Μπέγκερ στον Euobserver.

«Παραγγείλετε το πακέτο μας για το όπλο-ηλεκτροσόκ και θα το λάβετε ανεξάρτητα σε ποια χώρα βρίσκεστε… Τα πακέτο αποστέλλεται με τέτοιο τρόπο ώστε να παρακάμπτονται οι αυστηροί κανονισμοί εξαγωγών. Γίνονται δύο αποστολές. Η πρώτη αποστολή περιλαμβάνει τα ηλεκτρικά μέρη πλήρως συναρμολογημένα. Η δεύτερη αποστολή περιλαμβάνει την πλαστική θήκη με τέσσερις βίδες. Οι οδηγίες ΔΕΝ θα αποσταλούν», αναφέρει εταιρία στην ιστοσελίδα της, την οποία επικαλείται η έκθεση.

Από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. μόνον επτά τήρησαν τη νομική υποχρέωσή τους να δημοσιοποιούν τις εξαγωγές τους, τονίζει η έκθεση. Η Αμνηστία και το Ιδρυμα Omega καλούν τα ευρωπαϊκά κράτη «να κάνουν τα λόγια τους πράξη, στο πλαίσιο της δέσμευσής τους για τη μάχη κατά των βασανιστηρίων».