Αν και η Βόρεια Κορέα περιλαμβάνεται από παλιά, μαζί με το Ιράκ (τότε) και το Ιράν (μέχρι σήμερα), στον περίφημο «άξονα του κακού» – κατά τον, ομολογουμένως, ευφάνταστο ορισμό του Τζορτζ Μπους του νεότερου το 2002 – ωστόσο, η πολύ πρόσφατη ένταξή της, από τις ΗΠΑ, στο γενικότερο γεωπολιτικό «κάδρο» του πολέμου στην Συρία, περιπλέκει ακόμη περισσότερο την ήδη πολύπλοκη διεθνή κατάσταση, κλιμακώνοντας την ένταση.

Ads

Η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ότι η πυραυλική επιδρομή που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ κατά της Συρίας αποτελεί προειδοποίηση και για άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας και ότι οι χώρες αυτές μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με μία παρόμοια αμερικανική αντίδραση, εάν αποτελέσουν κίνδυνο, αφενός αποτελεί την πολιτική «ομπρέλα» της αποστολής του αεροπλανοφόρου «USS Carl Vinson» και των πλοίων συνοδείας του στην κορεατική χερσόνησο, αφετέρου μπορεί να εκληφθεί και ως μία σαφής συνέχεια του ηχηρότατου «μηνύματος» της προεδρίας Τραμπ, διά της επίθεσης στην Συρία, ότι η διεθνής κοινότητα βιάστηκε να βγάλει συμπεράσματα περί αμερικανικού «αναχωρητισμού» από αυτό που το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ εκλαμβάνει ως «παγκόσμιες υποχρεώσεις» του.

Αυτό που δεν έχει γίνει ακόμη σαφές είναι η χρονική στιγμή αυτής της κίνησης εναντίον της Βόρειας Κορέας, δεδομένου ότι η «ανάληψη δράσης είναι απαραίτητη προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί η απειλή του πυρηνικού οπλοστασίου» της, όπως το έθεσε ο Τίλερσον, είναι ένα διαχρονικά ανοιχτό ζήτημα για τις ΗΠΑ.

Ακόμη και η αντίδραση της Β. Κορέας στην αμερικανική επίθεση στην Συρία, την οποία χαρακτήρισε ως μία «ασυγχώρητη επιθετική ενέργεια» η οποία απέδειξε ότι η απόφασή της να αναπτύξει πυρηνικά όπλα ήταν «η σωστότερη επιλογή για ένα και πλέον εκατομμύριο φορές», ήταν μάλλον αναμενόμενη.

Ads

Να εκλήφθηκε η τελευταία φράση ως έμμεση απειλή προς τις ΗΠΑ; Θα ήταν όντως μια εξαιρετικά διασταλτική ερμηνεία, δεδομένου ότι η Β. Κορέα, διά της ρητορικής και των δοκιμών οπλικών συστημάτων – μεταξύ αυτών και πυρηνικών -έχει καταστήσει μακράν σαφέστερες τις προθέσεις της και στο πρόσφατο παρελθόν, να μην εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Μία εξήγηση μπορεί να είναι η στάση της Κίνας. Στην ίδια δήλωση, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η Κίνα συμφωνεί, πως η ανάληψη δράσης είναι απαραίτητη προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί η απειλή του πυρηνικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας.

Η δήλωση αυτή του Τίλερσον έγινε ενώ είχε προηγηθεί ο κύκλος διαβουλεύσεων μεταξύ των προέδρων Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ, την περασμένη Παρασκευή.

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει υπάρξει επίσημο σχόλιο της Κίνας στην δήλωση Τίλερσον. Εάν, όμως, ισχύει, τότε όντως οι ΗΠΑ βρήκαν έναν ανέλπιστο σύμμαχο στην αντιπαράθεσή τους με την Βόρεια Κορέα, δεδομένου ότι η θέση της Κίνας μέχρι τώρα ήταν η διπλωματική λύση.

image

«Ομιχλώδης» η στάση της Κίνας

H πιθανότητα αλλαγής στάσης της Κίνας έναντι της Βόρειας Κορέας ενισχύεται και από δημοσίευμα των Financial Times, ότι η Κίνα είναι έτοιμη για υποχωρήσεις για να αποφύγει έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα το οποίο επικαλείται αξιωματούχους με γνώση του θέματος, η Κίνα θα δώσει στις ΗΠΑ καλύτερη πρόσβαση στην αγορά της για επενδύσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα καθώς και για αμερικανικές εξαγωγές βοδινού κρέατος για να συμβάλει στην αποτροπή ενός εμπορικού πολέμου.

Η Κίνα ετοιμάζεται να αυξήσει το ανώτατο όριο επενδύσεων, που προβλέπεται από τη διμερή επενδυτική συμφωνία, και θέλει να σταματήσει την απαγόρευση εισαγωγών βοδινού κρέατος από τις ΗΠΑ, ανέφερε η εφημερίδα. «Η Κίνα ετοιμαζόταν να (αυξήσει τα ανώτατα όρια επενδύσεων) στη διμερή επενδυτική συμφωνία, αλλά οι διαπραγματεύσεις αναβλήθηκαν (μετά τη νίκη του Τραμπ στις εκλογές)», σημειώνει το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται Κινέζο αξιωματούχο που συμμετέχει στις συζητήσεις.

Επίσης, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε την Παρασκευή ότι ο πρόεδρος Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν σε ένα νέο σχέδιο 100 ημερών διαβουλεύσεων για το εμπόριο.

Μπορεί το εμπόριο βοδινού κρέατος να σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας;

Κρίνοντας από τα ιδιαίτερα προσεκτικά βήματα του ασιατικού γίγαντα στην διεθνή σκακιέρα τα τελευταία χρόνια, είναι πολύ πιθανό. Και μόνο το γεγονός ότι το Πεκίνο, παρά τους υψηλότατους ρυθμούς ανάπτυξης ή ακριβώς για να τους διατηρήσει, χτίζει στενότερες σχέσεις με τους Ρώσους, συμβάλει στην αναβάθμιση της ομάδας των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κϊνα, Νότια Αφρική) σε υπολογίσιμο αντίπαλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ και, ταυτόχρονα, προχωρά σε εμπορικές συμφωνίες με τους Αμερικανούς αρκεί για να είναι ασφαλής μια πρώτη διαπίστωση, ότι η Κίνα «παίζει με όλους».

Είναι όμως, όντως, έτσι τα πράγματα;

Όπως προκύπτει από την προσέγγιση του Russia Today, κατά την διάρκεια της συνάντησης του Τραμπ με τον Σι Τσιπίνγκ, ο Αμερικανός πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι θα «καθαρίσει» με την πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας χωρίς την βοήθεια της Κίνας, προειδοποιώντας, ωστόσο, πως η άρνηση του Πεκίνου να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Β. Κορέα δεν θα συμφέρει κανέναν, χωρίς, ωστόσο, να πει ποια μέτρα προτίθεται να πάρει.

Επιπλέον, νωρίτερα, το Πεκίνο εμφανίστηκε κάθετα αντίθετο με την ανάπτυξη του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στην Νότια Κορέα.

Η πιθανότητα η Κίνα να μην είναι και τόσο πρόθυμη όσο την εμφάνισε ο Τίλερσον, ενισχύεται και από το γεγονός ότι η ΗΠΑ προσανατολίζουν τις ενέργειές τους εναντίον της Β. Κορέας σε συνεργασία με τους Ιάπωνες.

Την Κυριακή, ο Τραμπ είχε 45η τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, κατά την οποία, οι δύο ηγέτες, αντάλλαξαν με «ειλικρίνεια γνώμες» για την Συρία και την Βόρεια Κορέα.

Προς το παρόν, στα χέρια του Αμερικανού προέδρου έρχονται προτάσεις της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ με εκδοχές απαντητικών μέτρων στην πυρηνική απειλή της Β. Κορέας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Νότια Κορέα. Πιθανότητα, η οποία, παρεμπιπτόντως, θα καθιστούσε την δήλωση Τίλερσον ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν μια αποπυρηνικοποιημένη κορεατική χερσόνησο, μάλλον σύντομο ανέκδοτο.

Το αμερικανικό δίκτυο NBC News επικαλούμενο πηγές στο Πεντάγωνο ανέφερε, ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει ακόμη και σενάρια «εκκαθάρισης» του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν.

image

Και η Ρωσία;

Αν και στο πλαίσιο του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ρωσία έχει καταδικάσει τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων της Βόρειας Κορέας ωστόσο, η στάση της είναι σταθερά κατά της οποιαδήποτε ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον της. Πολύ περισσότερο την συγκεκριμένη χρονική στιγμής της κλιμάκωσης της κρίσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ λόγω της Συρίας.

Επιπλέον, ο πιο στενός σύμμαχος των ΗΠΑ εναντίον της Βόρειας Κορέας, η Ιαπωνία, έχει ανοιχτά εδαφικά ζητήματα με την Ρωσία στον Ειρηνικό Ωκεανό (Κουρίλες Νήσοι) τα οποία, αντικειμενικά, είναι εν δυνάμει μέσο πίεσης προς την Ιαπωνία, στην περίπτωση που οι εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο δεν ανταποκρίνονται στα ρωσικά συμφέροντα.

Μένει να δούμε αν θα έχουν συνέχεια – και ποια – οι οργισμένες αντιδράσεις της Βόρειας Κορέας στην αποστολή του αμερικανικού αεροπλανοφόρου. Θυμίζουμε ότι μια μέρα πριν την συνάντηση Τραμπ – Σι Τσιποίνγκ, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο από τις ανατολικές ακτές της στη θάλασσα. Ενώ, ο Βορειοκορεάτης διπλωμάτης Κιμ Χιόνγκ Γιουν, ο οποίος συμμετείχε σε μια στρογγυλή τράπεζα στη Μόσχα δήλωσε, πως «ο στρατός μας το έχει ήδη διαμηνύσει: αν υπάρξει η παραμικρή πρόκληση από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια των (στρατιωτικών) ασκήσεων, είμαστε έτοιμοι να επιφέρουμε το πιο αδυσώπητο πλήγμα».

Πάντως, η αποστολή του αμερικανικού αεροπλαιοφόρου έχει και στοιχεία «τρολαρίσματος» εκ μέρους των ΗΠΑ: Στις 15 Απριλίου η Βόρεια Κορέα γιορτάζει τα 105 χρόνια από την γέννηση του ιστορικού της ηγέτη, Κιμ Ιρ Σεν, ενώ, σγτις 25 Απριλίου γιορτάζει τα 85 χρόνια της ίδρυσης του βορειοκορεατικού «Λαϊκού Στρατού».