Η Ρωσία συμφώνησε να αυξήσει τις εξαγωγές σίτου στην Αίγυπτο και ταυτόχρονα να αυξήσει τις εισαγωγές αγροτοδιατροφικών προϊόντων από την ίδια χώρα. Η συμφωνία Μόσχας και Καϊρου έρχεται μετά την επιβολή του εμπάργκο της Ρωσίας στα προϊόντα από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία, ως αντίποινα στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος της για την στάση της στην κρίση της Ουκρανίας.

Ads

Όπως ανακοίνωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι, αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας, Μόσχα και Κάιρο εξετάζουν την προοπτική μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου αλλά και τη συμμετοχή της Αιγύπτου στην Τελωνειακή Ένωση Ρωσίας – Λευκορωσίας και Καζακστάν. «Η Αίγυπτος έχει ήδη αυξήσει τις αγροδιατροφικές προμήθειες στην αγορά μας κατά 30% και είναι έτοιμη να τις αυξήσει κατά ακόμη 30% στο εγγύς μέλλον» επισήμανε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Τα προϊόντα που προμηθεύει η Αίγυπτος τη Ρωσία είναι κυρίως πατάτες, κρεμμύδια, σκόρδα και πορτοκάλια. Σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας της Ρωσίας, Νικολάι Φιοντόροφ, με την αύξηση που συμφωνήθηκε εκτιμάται πως θα καλυφθεί έως και το 50% της έλλειψης σε αυτά τα προϊόντα που προκλήθηκε λόγω του εμπάργκο. Σημειώνεται επίσης πως η Αίγυπτος βρίσκεται στην πρώτη θέση των εισαγωγέων ρωσικού σίτου παγκοσμίως με αγορά 3,6 εκατ. τόνων ρωσικού σίτου το περασμένο οικονομικό έτος. 

Επιπλέον ο Πούτιν και ο Σίσι συζήτησαν για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένας σταθμός διαχείρισης της διακίνησης εμπορευμάτων της Αιγύπτου στις ακτές της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα και αντιστοίχως τη δημιουργία ενός βιομηχανικού κόμβου της Ρωσίας στο αιγυπτιακό έδαφος, στο πλαίσιο των έργων επέκτασης της Διώρυγας του Σουέζ.

Ads