Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται πως έστησε προσωπικά μια μυστική επιχείρηση κατασκοπείας, προκειμένου να υποστηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, κατά τη διάρκεια μιας κλειστής συνόδου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας, σύμφωνα με έγγραφα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Ads

Η βασική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2016, σύμφωνα με τα έγγραφα, με παρόντες τον Ρώσο Πρόεδρο, τους αρχηγούς κατασκοπείας και τους ανώτερους υπουργούς. Στη συνεδρίαση συμφωνήθηκε ότι μια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα βοηθήσει στην προώθηση των στρατηγικών στόχων της Μόσχας, μεταξύ των οποίων και η «κοινωνική αναταραχή» στις ΗΠΑ.

Οι υπηρεσίες κατασκοπείας της Ρωσίας, με απόφαση που φαίνεται να φέρει την υπογραφή του Πούτιν, διατάχθηκαν να βρουν πρακτικούς τρόπους έτσι ώστε να υποστηρίξουν τον Tραμπ, και να γίνει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. 

Σε εκείνο το χρονικό σημείο ο Τραμπ προηγείτο στη μάχη για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Μια έκθεση που συνέταξαν ειδικοί σύμβουλοι του Πούτιν συνέστησε στη Μόσχα να χρησιμοποιήσει «κάθε δυνατό μέσο» για να εξασφαλίσει μια νίκη του Τραμπ.

Ads

Μάλιστα, οι Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών φέρονται να γνώριζαν για την ύπαρξη των εγγράφων εδώ και μερικούς μήνες και τα εξέτασαν προσεκτικά. Σύμφωνα με τον Guardian, τα εν λόγω έγγραφα φαίνεται να διέρρευσαν από το Κρεμλίνο, κάτι το οποίο, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι κάτι ασυνήθιστο.

Ο Guardian υποστηρίζει ότι τα έγγραφα εξετάστηκαν από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και φαίνεται πως είναι γνήσια, με ακριβείς λεπτομέρειες. Ο γενικότερος τόνος φαίνεται να είναι συνεπής με τις απόψεις του Κρεμλίνου, όσον αφορά το ζήτημα της ασφάλειας.

Πάντως το Κρεμλίνο, έπειτα από σχετική ερώτηση του Guardian διέψευσε τα εν λόγω έγγραφα, με τον εκπρόσωπο του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει ότι η ιδέα πως οι Ρώσοι ηγέτες συναντήθηκαν και συμφώνησαν να υποστηρίξουν τον Τραμπ στη συνάντηση στις αρχές του 2016, είναι «μια μεγάλη μυθοπλασία». Από την πλευρά του, ο Τραμπ δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό των παραπάνω από την εφημερίδα.

Τι αναφέρει η έκθεση

Η έκθεση, σύμφωνα με τον Guardian, με ονομασία «No 32-04 vd», χαρακτηρίζεται ως απόρρητη. Γράφει ότι σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Τραμπ είναι ο «πιο ελπιδοφόρος υποψήφιος».

Επίσης, υπάρχει και μια σύντομη εκτίμηση για την ψυχολογική κατάσταση του Tραμπ, ο οποίος περιγράφεται ως ένα «παρορμητικό, διανοητικά ασταθές και μη ισορροπημένο άτομο που πάσχει από ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας».

Φαίνεται επίσης ότι το Κρεμλίνο διαθέτει «kompromat», δηλαδή αποδεικτικά ενοχοποιητικά στοιχεία για τον μελλοντικό πρόεδρο, προκειμένου να τον «κρατάει στο χέρι» στο μέλλον. Τα στοιχεία αυτά, αναφέρει το έγγραφο, συλλέχθηκαν από προηγούμενες «ανεπίσημες επισκέψεις του Τραμπ στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

«Είναι απολύτως απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατή δύναμη για να διευκολύνουμε την εκλογή του στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ», αναφέρεται.  Μια νίκη του Τραμπ «σίγουρα θα οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση του κοινωνικοπολιτικού συστήματος των ΗΠΑ», σύμφωνα με τα έγγραφα.

Η Μόσχα θα κέρδιζε τα περισσότερα από μια νίκη των Ρεπουμπλικανών, αναφέρει το έγγραφο, διότι η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «κοινωνική έκρηξη» που με τη σειρά της θα αποδυνάμωνε τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Θα υπάρξουν διεθνή οφέλη από τη νίκη του Τραμπ, τόνιζε επίσης. Ο Πούτιν θα ήταν σε θέση να κυριαρχήσει σε οποιεσδήποτε διμερείς συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας, να αποδομήσει τη διαπραγματευτική θέση του Λευκού Οίκου και να επιδιώξει τολμηρές πρωτοβουλίες εξωτερικής πολιτικής για λογαριασμό της Ρωσίας.

Το έγγραφο προτείνει ακόμη τον επαναπροσανατολισμό του εμπορίου και των εξαγωγών υδρογονανθράκων προς την Κίνα. Ο στόχος της Μόσχας πρέπει να είναι να επηρεάσει τις ΗΠΑ και τις δορυφορικές χώρες της, επισημαίνει, έτσι ώστε να καταργήσουν εντελώς τις κυρώσεις ή να τις μαλακώσουν.

Άλλα μέρη της πολυσέλιδης έκθεσης ασχολούνται με θέματα που δεν αφορούν τον Tραμπ. Για παράδειγμα, αναφέρει ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 συνέβαλαν στις  εντάσεις μέσα στη χώρα.

Η Σύνοδος Κορυφής του Κρεμλίνου

Δεν υπάρχει αμφιβολία, σημειώνει ο Guardian, ότι πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη συνάντηση τον Ιανουάριο του 2016, και ότι συγκλήθηκε μέσα στο Κρεμλίνο.

Επίσημη φωτογραφία της περίστασης δείχνει τον Πούτιν στην κορυφή του τραπεζιού, καθισμένο κάτω από μια σημαία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και έναν δικέφαλο χρυσό αετό. Ο τότε πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, παρευρέθηκε, μαζί με τον βετεράνο Υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Επίσης παρόντες ήταν ο Σεργκέι Σόιγκου, ο υπουργός Άμυνας υπεύθυνος της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφοριών της Ρωσίας, ο Μιχαήλ Φράντκοφ, ο τότε επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών SVR της Ρωσίας, και ο Αλέξανδρος Μπόρτνικοφ, ο προϊστάμενος της υπηρεσίας κατασκοπείας FSB. Ο Νικολάι Πατρούσεφ, πρώην διευθυντής της FSB, παρακολούθησε επίσης ως γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το δελτίο τύπου, η συζήτηση αφορούσε ζητήματα οικονομίας και τη Μολδαβία. 

image

Ωστόσο, από το έγγραφο που είδε ο Guardian προκύπτει ότι ο πραγματικός, συγκεκαλυμμένος σκοπός του Συμβουλίου Ασφαλείας ήταν να συζητήσει τις εμπιστευτικές προτάσεις που συνέταξε οι σύμβουλοι του προέδρου, ως απάντηση στις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Ο συντάκτης της απόρρητης έκθεσης φαίνεται να είναι ο Βλαντιμίρ Συμονένκο, ο ανώτερος υπάλληλος, υπεύθυνος για το τμήμα εμπειρογνωμόνων του Κρεμλίνου, που παρέχει στον Πούτιν αναλυτικό υλικό και αναφορές, μερικές από τις οποίες βασίζονται σε πληροφορίες από το εξωτερικό.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι στις 14 Ιανουαρίου 2016 ο Συμονένκο παρουσίασε μια περίληψη 3 σελίδων, η οποία ανέφερε τα συμπεράσματα και τις συστάσεις της ομάδας του.

Με υπογεγραμμένη εντολή δύο ημέρες αργότερα, ο Πούτιν ανέθεσε στον τότε αρχηγό της διεύθυνσης εξωτερικής πολιτικής του, Αλέξανδρο Μανζόσιν, να συγκαλέσει κλειστή ενημέρωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Σκοπός του φαίνεται ότι ήταν να μελετήσει περαιτέρω το έγγραφο. Ο Μανζόσιν έλαβε προθεσμία πέντε ημερών για να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την προετοιμασία του σχεδίου. 

Όσα ειπώθηκαν στο Κρεμλίνο παραμένουν άγνωστα. Ωστόσο, ο Πρόεδρος και οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών του φαίνεται να έχουν συντάξει και υπογράψει ένα πολύπλευρο σχέδιο για να παρεμβαίνουν στις ΗΠΑ, πλαισιωμένο από τον ισχυρισμό της «δικαιολογημένης αυτοάμυνας».

Αναφέρονται διάφορα μέτρα που θα μπορούσε να υιοθετήσει το Κρεμλίνο ως απάντηση στις εχθρικές, όπως τις χαρακτηρίζει, ενέργειες της Ουάσινγκτον. Το έγγραφο παρουσιάζει πολλές αμερικανικές αδυναμίες. Σε αυτές περιλαμβάνονται μια «εμβάθυνση του πολιτικού χάσματος μεταξύ αριστεράς και δεξιάς», τα μέσα ενημέρωσης» των ΗΠΑ και μια αντικαθεστωτική διάθεση έναντι του τότε προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Τα έγγραφα δεν αναφέρουν ονομαστικά τη Χίλαρι Κλίντον, αντίπαλο του Τραμπ το 2016. Προτείνουν ωστόσο τη χρησιμοποίηση μέσων μαζικής ενημέρωσης για να υπονομεύσουν κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες των ΗΠΑ.

image

Το σχέδιο προέβλεπε τους τρόπους με τους οποίους η Ρωσία θα μπορούσε να μολύνει με «ιούς» την ενημέρωση και την αμερικανική δημόσια ζωή, μεσω πληροφοριών αυτοσυντηρούμενων και αυτοαναπαραγόμενων και να αλλάξουν τη μαζική συνείδηση, ειδικά σε ορισμένες ομάδες.

Μετά τη συνάντηση, σύμφωνα με άλλο έγγραφο που διέρρευσε, ο Πούτιν εξέδωσε διάταγμα για τη σύσταση μιας νέας και μυστικής διυπηρεσιακής επιτροπής. Το επείγον καθήκον της ήταν να υλοποιήσει τους στόχους που καθορίζονται της έκθεσης «Νο 32-04 vd».

Μεταξύ των μελών του νέου αυτού οργάνου ήταν και οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι Σοϊγκού, Φραντκόφ και Μπορτνίκοφ. Ο Σοϊγκού μάλιστα ορίστηκε πρόεδρος της επιτροπής. Το διάταγμα προέβλεπε ότι η ομάδα θα πρέπει να λάβει πρακτικά μέτρα εναντίον των ΗΠΑ το συντομότερο δυνατό, τα οποία ήταν δικαιολογημένα για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με το έγγραφο, σε κάθε υπηρεσία κατασκοπείας δόθηκε ένας ξεχωριστός ρόλος. Ο υπουργός Άμυνας έλαβε εντολή να συντονίσει το έργο τμημάτων και υπηρεσιών, με τη συστηματοποίηση των απαραίτητων πληροφοριών.

Ο Πούτιν ενέκρινε το έγγραφο, με ημερομηνία 22 Ιανουαρίου 2016, και μέτρα τέθηκαν σε ισχύ αμέσως μετά την υπογραφή του. Οι αρχηγοί κατασκοπείας είχαν μόλις μια εβδομάδα για να επιστρέψουν με συγκεκριμένες ιδέες, οι οποίες θα υποβάλλονταν έως την 1η Φεβρουαρίου.

«Αντανακλά την πραγματικότητα»

Ο Αντρέι Σολντάτοφ, ειδικός στη ρωσική κατασκοπεία και συγγραφέας του The Red Web, εκτιμά ότι το υλικό που διέρρευσε «αντανακλά την πραγματικότητα. Είναι σύμφωνο με τις διαδικασίες των υπηρεσιών και του συμβουλίου ασφαλείας», δήλωσε. «Οι αποφάσεις λαμβάνονται πάντα έτσι, με συμβούλους να παρέχουν πληροφορίες στον πρόεδρο και μια αλυσίδα διοίκησης», σημείωσε, για να προσθέσει ότι «το Κρεμλίνο διαχειρίζεται τις περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις. Ο Πούτιν έχει καταστήσει σαφές στους κατασκόπους του τουλάχιστον από το 2015 και μετά ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνεται ανεξάρτητα από αυτόν. Δεν υπάρχει χώρος για ανεξάρτητη δράση».