Δεν υπερψηφίστηκε τελικά από το σύνολο των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Ιταλός Σοσιαλιστής υποψήφιος για το ευρωκοινοβούλιο, Νταβίντ Μαρία Σασσόλι. 

Ads

Παρότι μετά τη συμφωνία για την ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής για το θέμα, ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε πώς το κόμμα του θα στηρίξει τον Σοσιαλιστή υποψήφιο για την προεδρία του ευρωκοινοβουλίου, τελικά, όπως έγινε γνωστό, δεν το έπραξαν όλοι οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ. 

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η πρώτη μυστική ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο για την εκλογή προέδρου και κανείς από τους υποψήφιους δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων, οπότε θα διεξαχθεί και δεύτερη ψηφοφορία με τους ίδιους υποψήφιους. 

Ο Ντάβιντ Σασόλι δεν εκλέχθηκε για επτά ψήφους στον πρώτο γύρο. Στην ψηφοφορία ψήφισαν 735 ευρωβουλευτές (από τους 751), ενώ οι έγκυρες ψήφοι ήταν 662. Ο Σασόλι έλαβε 325 ψήφους ενώ για να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία χρειαζόταν 332, αριθμό που θα είχε συγκεντρώσει και ξεπεράσει αν ψηφιζόταν από το ΕΛΚ. Ο Γιαν Ζαχραντίλ των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών έλαβε 162 ψήφους, η Σκα Κέλερ των Πρασίνων 133 ψήφους και η Σίρα Ρέγκο της Αριστεράς 42 ψήφους.

Ads

Το ερώτημα τώρα είναι αν δεν υπερψηφιστεί ο Σασσόλι στον δεύτερο γύρο θα μπορούσε αυτό να θέσει σε κίνδυνο την συμφωνία για τα τέσσερα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις ηγετικές θέσεις της ΕΕ; Πρόκειται εξάλλου για μια συμφωνία που έκλεισε δύσκολα, μετά από πολλές ανατροπές στα πρόσωπα και συγκρούσεις μεταξύ – αλλά και στο εσωτερικό – των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων. 

image

Ο Σασόλι, 63 ετών, είναι πρώην δημοσιογράφος που εξελέγη για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2009 με το Δημοκρατικό Κόμμα. Από το 2014 ήταν αντιπρόεδρος του σώματος.