Εμπειρογνώμονες για την καλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων προτίθεται να θέσει στη διάθεση της Ελλάδας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να απορροφήσει τα περισσότερα από 20 δισ. ευρώ με τα οποία έχει χρηματοδοτηθεί μέχρι το 2013.

Ads

Επιπλέον, αναγνωρίζοντας τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, η Ε.Ε. έχει διασφαλίσει την πλήρη χρηματοδότηση των έργων μέσω της δυνατότητας να χρηματοδοτήσει η Ελλάδα το 20%-25% -της εθνικής συμμετοχής για την υλοποίηση των προγραμμάτων- με δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο σύμβουλος στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής, Βιλεμπρόρντους Σλόιτερς, το μεσημέρι στο πλαίσιο της παρουσίασης της 5ης Έκθεσης για την Ευρωπαϊκή Οικονομική, Κοινωνική και Εδαφική Συνοχή.

Όπως τόνισε ο κ. Σλόιτερς, «είναι σημαντικό να απορροφούνται γρήγορα τα κονδύλια για να βγει η χώρα από την κρίση». Μέχρι στιγμής, η απορροφητικότητα της Ελλάδα στο πρόγραμμα 2007-2013 ανέρχεται στο 14% – 15%. Η χαμηλότερη απορροφητικότητα παρουσιάζεται σε περιβάλλον, εκπαίδευση, ψηφιακή σύγκλιση και διοικητική μεταρρύθμιση. Αντιπαραθέτοντας, ως παράδειγμα, την Εγνατία οδό, της οποίας η πραγματοποίηση στάθηκε δυνατή χάρη στην εταιρεία «Εγνατία Α.Ε.» με τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου που στάθηκε αδύνατος από τον ΟΣΕ, ο κ. Σλόιτερς σημείωσε: «Γι’ αυτό πλέον δεν θα χρηματοδοτούμε έργα, εάν δεν υπάρχει αξιόπιστος οργανισμός για την υλοποίηση του έργου”.

Ads