Στη θέση του για μερική αμοιβαιοποίηση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο εμμένει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, η οποία διάκειται αρνητικά στην επιλογή αυτή.
 

Ads

«Έχουμε ανάγκη από τηνμερική αμοιβαιοποίηση του χρέους, αλλά και από κεντρικό έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών…Η Γερμανία και η Ιταλία βρίσκονται στην ίδια γραμμή και είναι αντιστοίχως έτοιμες να παραχωρήσουν εθνικές αρμοδιότητες», δηλώνει ο Μάριο Μόντι, σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.
 
Ο Ιταλός πρωθυπουργός διαβεβαιώνει πάντως ότι η Ιταλία «δεν ζητά ούτε οικονομική βοήθεια, ούτε ευρωομόλογα».
 
Σήμερα μάλιστα, υποδέχεται στη Ρώμη τη Γερμανίδα καγκελάριο, με την οποία θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα για την υπέρβαση της κρίσης του ευρώ και διμερή θέματα, μια μόλις εβδομάδα μετά τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία εξελίχθηκε σε «μπρα ντε φερ» ανάμεσα στους δύο ηγέτες.
 
Συγκεκριμένα, με πέντε υπουργούς της μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα στην ιταλική πρωτεύουσα προκειμένου να συμμετάσχει στις «γερμανοϊταλικές διαβουλεύσεις» η Άγκελα Μέρκελ. Είναι το δεύτερο ταξίδι της καγκελαρίου στην Ρώμη σε διάστημα μόλις 12 ημερών.