«Ναι» είπε η πλειοψηφία των Ελβετών σε δημοψήφισμα για «αυτόματη» απέλαση ξένων υπηκόων που καταδικάζονται για σοβαρά εγκλήματα, δίνοντας εντολή με 53% στο Εθνικό Συμβούλιο (το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο) να καταρτίσει το σχετικό νόμο. Στο ίδιο δημοψήφισμα, οι Ελβετοί απέρριψαν την εισαγωγή ελάχιστου φόρου στα πολύ υψηλά εισοδήματα σε όλα τα καντόνια, μένοντας πιστοί στο «φιλικό φορολογικό κλίμα» της χωράς.

Ads

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, σημειώνουν τα διεθνή ΜΜΕ, φαίνεται να επιβεβαιώνει την αυστηρότερη στάση που υιοθετούν σταδιακά οι Ελβετοί απέναντι στους μετανάστες. Πρόσφατα, η διεθνής κοινότητα είχε εκπλαγεί από την ελβετική απαγόρευση των μιναρέδων, που είχε αποφασιστεί πάλι με δημοψήφισμα.

Με την ισχύουσα νομοθεσία, προβλέπεται μεν απέλαση για μετανάστες που καταδικάζονται για σοβαρά εγκλήματα, αλλά κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά. Η πρόταση που εγκρίθηκε με το δημοψήφισμα προβλέπει αυτόματη απέλαση μαζί με την καταδίκη.

Το Εθνικό Συμβούλιο καλείται τώρα να συντάξει το νόμο, ο οποίος όμως δεν θα πρέπει να αντιβαίνει στις διεθνείς Συνθήκες που έχει υπογράψει η Ελβετία για ισότιμη μεταχείριση αλλά και τις ευρωπαϊκές αρχές για ελεύθερη διακίνηση προσώπων (αν και εκτός ΕΕ, η Ελβετία είναι στη Ζώνη του Σένγκεν). Η πρόταση για το δημοψήφισμα είχε κατατεθεί από το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP), το οποίο είχε πρωτοστατήσει και στο δημοψήφισμα για τους μιναρέδες.

Ads

Κεντρικό σημείο της διαμάχης ήταν ξανά (όπως και στην περίπτωση των μιναρέδων) η αφίδα υπέρ του SVP υπέρ του «ναι», που απεικόνιζε ένα λευκό πρόβατο πάνω στην ελβετική σημαία να «κλωτσάει» έξω από τη χώρα ένα μαύρο πρόβατο. Οι αντιρατσιστικές οργανώσεις της χώρας κατήγγειλαν ότι η αφίσα αναπαράγει (και) φυλετικά στερεότυπα.

Οι διεθνείς μετανάστες θα είναι κατά 68% περισσότεροι το 2050

Ο αριθμός των διεθνών μεταναστών αναμένεται να φθάσει τα 405 εκατομμύρια το 2050, καταγράφοντας αύξηση κατά 68% έως το 2050, προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Σήμερα ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 240 εκατομμύρια και μπορεί να φθάσει τα 405 εκατομμύρια το 2050″, εκτιμά ο ΔΟΜ στην ετήσια έκθεσή του για τη μετανάστευση στον κόσμο.

Οι προβλέψεις αυτές υπολογίζονται στη βάση μιας προόδου παρόμοιων μεταναστευτικών ρευμάτων με αυτές που καταγράφονται την τελευταία 20ετία.

Στη έκθεση διαπιστώνεται ότι η οικονομική κρίση επιβράδυνε μεν τη μετανάστευση σε πολλά μέρη του κόσμου, ωστόσο δεν προέτρεψε σε επαναπατρισμό μεταναστών.

Η επιβράδυνση αυτή της μετανάστευσης θα τερματιστεί με την “ανάκαμψη της οικονομίας και την εξάπλωση της αγοράς εργασίας”, εκτιμά ο ΔΟΜ.

Η “θεαματική αύξηση” του αριθμού των μεταναστών που υπολογίστηκε από τους ειδικούς του ΔΟΜ, θα προκληθεί μεταξύ άλλων από τη σημαντική αύξηση του εργατικού δυναμικού στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η προσφορά εργασίας αναμένεται να λιμνάσει.

Στις λιγότερο προηγμένες χώρες, ο ενεργός πληθυσμός αναμένεται κατά συνέπεια να αυξηθεί από 2,4 δισεκατομμύρια το 2005, σε τρία δισεκατομμύρια το 2020 και σε 3,6 δισεκατομμύρια το 2040. Ταυτόχρονα το εργατικό δυναμικό στις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες θα πρέπει να φθάσει στο ανώτατο όριο στα 600 εκατομμύρια έως το 2050.

Αυτή η μεγάλη απόκλιση μεταξύ της “προσφοράς και της ζήτησης εργασίας στην παγκόσμια κλίμακα” θα εξακολουθεί να ωθεί περισσότερους εργαζόμενους από τις φτωχές χώρες να ζητούν εργασία στις πιο πλούσιες χώρες, προβλέπει ο ΔΟΜ.

Το μεταναστατευτικό κύμα θα ενισχυθεί επίσης από τις περιβαλλοντικές αλλαγές, κυρίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές, ακόμη κι αν οι σχέσεις μεταξύ των “δύο φαινομένων είναι πολύπλοκες και απρόβλεπτες”, σύμφωνα με την έκθεση.

*Στη φωτογραφία, η αφίσα του ακροδεξιού SVP που ηγήθηκε της καμπάνιας για την απέλαση όσων μεταναστων καταδικάζονται για σοβαρά εγκλήματα.