Παραιτήθηκε χθες, μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε, ο πρεσβευτής της Μάλτας στην Φινλανδία. Ο Μάικελ Ζάμετ Ταμπόνα είχε συγκρίνει τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με τον Αδόλφο Χίτλερ.

Ads

Συγκεκριμένα την Παρασκευή, ημέρα που συμπληρώθηκε η 75η επέτειος από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, είχε γράψει στο Facebook: «πριν από 75 χρόνια σταματήσαμε τον Χίτλερ. Ποιος θα σταματήσει την Άγγελα Μέρκελ; Εκπλήρωσε το όνειρο του Χίτλερ! Να ελέγξει την Ευρώπη».

Ο Ζάμετ Ταμπόνα, επιχειρηματίας και πολιτικός, διορισμένος στον θώκο του πρέσβη στο Ελσίνκι το 2014, διέγραψε την επίμαχη ανάρτηση, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Μάλτας, μετά από σύσταση. 

«Αποδεχόμενος την παραίτηση του πρέσβη με άμεση ισχύ, ο υπουργός (Εξωτερικών) Εβαρίστ Μπάρτολο τόνισε ότι τα σχόλια του πρέσβη για τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ δεν είναι αντιπροσωπευτικά της σχέσης φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού ανάμεσα στη Μάλτα και τη Γερμανία», τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου. 

Ads

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας δήλωσε την εφημερίδα Times of Malta ότι έδωσε εντολή στον πρέσβη να διαγράψει την «ασυνείδητη» ανάρτησή του και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του θα ζητήσει συγγνώμη από το Βερολίνο.