Στην Ελλάδα και την Τουρκία είχε την «επιχειρησιακή του ηγεσία» μεγάλο δίκτυο διακίνησης παράνομων μεταναστών, που εξάρθρωσε η ιταλική αστυνομία προχωρώντας σε εκατοντάδες συλλήψεις σε όλη τη χώρα. Οι μετανάστες βρίσκονταν σε «μόνιμο θανάσιμο κίνδυνο» εξαιτίας των άθλιων συνθηκών μεταφοράς τους.

Ads

Το δίκτυο της διακίνησης παράνομων μεταναστών διηύθυναν από την Ελλάδα και την Τουρκία και είχε πυρήνες στη Ρώμη, την Κρεμόνα, το Μπέργκαμο, την Μπρέσια, το Τέραμο, το Άσκολι και το Μπάρι.

Οι παράνομοι μετανάστες, μεταφέρονταν με πλοία της γραμμής και μικρά σκάφη στις ακτές της Απουλίας ή στα λιμάνια της Αδριατικής και στη συνέχεια στέλνονταν προς τη βόρεια Ευρώπη, κυρίως προς την Γερμανία, την Ελβετία, την Δανία, την Αυστρία, την Γαλλία και το Βέλγιο.

Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες είναι αφγανικής, πακιστανικής και ινδικής καταγωγής και κατηγορούνται για «σχέση με κακοποιούς που έχουν σκοπό την παρακίνηση σε παράνομη μετανάστευση».

Ads

Οι έρευνες άρχισαν το 2010 όταν στο λιμάνι της Ραβένα έφτασε πλοίο που μετέφερε περίπου 50 παράνομους μετανάστες από το Αφγανιστάν, ανάμεσά τους και παιδιά, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky TG24 η επικεφαλής της αστυνομίας της Μπολόνια Έλενα Γιολάντα Τσέρια. Η ίδια επισήμανε ότι οι παράνομοι μετανάστες ήταν στοιβαγμένοι σε χημικές τουαλέτες κρυμμένες σε φορτηγό που βρισκόταν μέσα στο πλοίο.

Συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στη Λομβαρδία, την Εμίλια-Ρομάνα, την Απουλία, την Καλαβρία και άλλες περιοχές της Ιταλίας. Η επιχείρηση διεξήχθη από τις αστυνομικές διευθύνσεις του Λέτσε, της Μπολόνια και της Ραβένα υπό την καθοδήγηση της Εθνικής Διεύθυνσης κατά της μαφίας και των εισαγγελιών της Μπολόνια και του Λέτσε.