Οι ευρωβουλευτές, το Συμβούλιο και η Επιτροπή πρόκειται να συζητήσουν την πρόσφατα αναφερθείσα υποκλοπή των τηλεφώνων Ελλήνων πολιτικών από το κατασκοπευτικό πρόγραμμα Predator.

Ads

Στη συζήτηση θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης (S&D), ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για λόγους «εθνικής ασφάλειας» μεταξύ Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021. Η άρση της παρακολούθησης ήρθε λίγες ημέρες μετά την εκλογή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι ευρωβουλευτές πρόκειται να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τις πρόσφατες αποκαλύψεις των υποκλοπών από τις υπηρεσίες πληροφοριών, καθώς και τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού, με στόχο πολιτικούς, δημοσιογράφους και άλλα δημόσια πρόσωπα στην Ελλάδα.

Νωρίτερα φέτος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνέστησε εξεταστική επιτροπή για τη διερεύνηση της χρήσης λογισμικού παρακολούθησης και την Πέμπτη (8 Σεπτεμβρίου), η επιτροπή διοργάνωσε συζήτηση για την Ελλάδα με κυβερνητικούς αξιωματούχους και δημοσιογράφους που έχουν γίνει στόχοι κατασκοπευτικού λογισμικού.

Ads