Ο Γιώργος Ζαντιώτης, έλληνας μετανάστης στην Γερμανία, πέθανε την ώρα που βρισκόταν υπό κράτηση. Ο 24χρονος Γιώργος Ζαντιώτης, είχε συλληφθεί νωρίτερα στην περιοχή Βούτερπαλ με αρκετά βίαιο τρόπο, όπως μπορεί να δει κανείς στο βίντεο που τραβούσε η αδερφή του την ώρα εκείνη.

Ads

Το βίντεο δείχνει τους αστυνομικούς να προσπαθούν να ακινητοποιήσουν και να ασκούν βία σε ένα άτομο που βρίσκεται στο έδαφος. Η αδερφή του φωνάζει, όπως και ο ίδιος ο Γιώργος Ζαντιώτης.

Έτσι, δημιουργούνται ερωτήματα για το εάν σχετίζεται πιθανώς η βία που του ασκήθηκε κατά τη σύλληψή του. 

Η επίσημη εκδοχή από την εισαγγελία λέει ότι οδηγός ταξί κάλεσε την αστυνομία γιατί πελάτες που επέβαιναν σε αυτό βρίσκονταν σε κακή κατάσταση. Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι ο άντρας ήταν επιθετικός, ο οποίος βρισκόταν στο σημείο με την αδελφή του. Στην συνέχεια, αφού ο άνδρας τέθηκε υπό κράτηση, οι αρχές ισχυρίζονται ότι έγινε και πάλι επιθετικός. Έπειτα, του πήραν αίμα για τοξικολογικές εξετάσεις και αμέσως ο άνδρας υπέστη κυκλοφοριακή κατάρρευση. Όσες προσπάθειες έγιναν για ανάνηψη ήταν αποτυχημένες και τελικά ο 24χρονος Γιώργος Ζαντιώτης πέθανε και η εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για τον θάνατό του.

Ads

Η εισαγγελία δήλωσε το πρωί της Κυριακής ότι έγινε η νεκροψία-νεκροτομή και ότι δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι η καταστολή του από την αστυνομία συνδεόταν με τον θάνατό του, ενώ περιμένουν τις τοξικολογικές εξετάσεις, καθώς υπήρχαν ενδείξεις ότι είχε κάνει χρήση ναρκωτικών.

Το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας στο Βούτερπαλ, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν ότι ο θάνατος του Γιώργου Ζαντιώτη «Ήταν φόνος!»  .