Στο αίμα βάφτηκε χθες η πόλη Ρομπόσκι στη Νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ένας 18χρονος σκοτώθηκε και άλλοι 5 άνθρωποι τραυματίστηκαν, έπειτα από επίθεση των τουρκικών αρχών.

Ads

Την ίδια στιγμή που τα κρατικά ελεγχόμενα τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων Anadolu Agency (AA) και Doğan News Agency (DHA) μετέδωσαν ότι στόχος της επίθεσης ήταν Κούρδοι αντάρτες, ο ελληνικής καταγωγής αντιρρησίας συνείδησης κι ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Yannis Vasilis Yaylalı που ζει στην περιοχή μίλησε στο bianet.org αποκαλύπτοντας ότι τα χθεσινά επεισόδια ήταν απόπειρα σφαγής αμάχων.

image

Περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν χθες, λέει ότι γύρω στις 9.30 το πρωί και πολύ κοντά στο σημείο όπου το 2011 έγινε η σφαγή του Ρομπόσκι με θύματα 34 αμάχους, χωρικοί που που είχαν πάει στα σύνορα για εμπόριο βρέθηκαν αντιμέτωποι με πυρά.

Ads

Σύμφωνα με κάποια τουρκικά μέσα ενημέρωσης η επίθεση σημειώθηκε επειδή στο σημείο σκοτώθηκε ένας Τούρκος αξιωματικός, αλλά, όπως ο ελληνικής καταγωγής ακτιβιστής αποκαλύπτει το περιστατικό της δολοφονίας του αξιωματούχου του τουρκικού στρατού σημειώθηκε στην περιοχή Andaç κι όχι στο Ρομπόσκι.

«Δεν υπήρξε καμία αναταραχή εδώ πέρα. Άνοιξαν πυρ εναντίον χωρικών, γνωρίζοντας ότι εκείνοι μετακινούνταν προς τα σύνορα για εμπορικούς λόγους. Οι αρχές ασφαλείας είχαν θερμικές κάμερες και ειδικό εξοπλισμό και παρακολουθούσαν τη διαδρομή των αμάχων βήμα προς βήμα», είπε ο Yaylalı.

Απαντώντας στην ερώτηση για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο λόγος της επίθεσης, ο ίδιος σημείωσε ότι οι τουρκικές αρχές μπορεί να προέβησαν σε αυτή, ως αντίποινα για τον νεκρό αξιωματικό ή και για να στείλουν ένα προειδοποιητικό μήνυμα στην ευρύτερη περιοχή.  

«Σίγουρα, όμως, όλοι πιστεύουμε ότι επρόκειτο για προσπάθεια σφαγής αμάχων», θα καταλήξει.