Αν η δημοκρατική εκτροπή στην Ουγγαρία συνεχιστεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να παραπέμψει τη Βουδαπέστη στο πλαίσιο της διαδικασίας του άρθρου 7 της Συνθήκης της ΕΕ, το οποίο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων εναντίον ενός κράτους μέλους, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).
Η Ουγγαρία δέχτηκε πυρά αυτή την εβδομάδα με αφορμή την ψήφιση ενός νομοσχέδιου το είχε στο στόχαστρο το Κεντρικό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο (CEU), που ιδρύθηκε από την Αμερικανό δισεκατομμυριούχο επενδυτή Τζορτζ Σόρος, το οποίο έχει από καιρό θεωρηθεί ως εχθρικό προπύργιο του φιλελευθερισμού από την κυβέρνηση του Ορμπάν.
Η κίνηση αυτή πυροδότησε ένα κύμα αγανάκτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ να τονίζει, «Η ελευθερία της σκέψης, της έρευνας και του λόγου είναι απαραίτητα στοιχεία για την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα».
«Η ομάδα του ΕΛΚ θα το υπερασπιστεί αυτό με οποιοδήποτε κόστος».
Ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ και ευρωβουλευτής Siegfried Muresan δήλωσε στο EurActiv ότι οι αρχηγοί των κομμάτων θα συζητήσουν αναφορικά με την κατάσταση του κόμματος του Ορμπάν (Fidesz), κατά τη συνεδρίασή της Προεδρίας στις 29 Απριλίου.
«Το ΕΛΚ θα διεξάγει σε βάθος εσωτερικές συζητήσεις και θα ακολουθήσει το αποτέλεσμα της αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη νομιμότητα του τελευταίου ουγγρικού νόμου», ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής είπε στην EurActiv.
Πήγε ένα βήμα παραπέρα, τονίζοντας ότι οι κυρώσεις κατά της Βουδαπέστης είναι ακόμα μια επιλογή. «Εάν η κατάσταση με την Ουγγαρία συνεχιστεί, το άρθρο 7, θα μπορούσε να μπει στο τραπέζι», προειδοποίησε. Το άρθρο 7 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα, έχει σχεδιαστεί για να υπερασπιστεί τις βασικές αξίες της ΕΕ, όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.
Εάν η ΕΕ διαπιστώσει μια «σοβαρή και συνεχιζόμενη παραβίαση» των αξιών αυτών μπορεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 7 και να αναστείλει τα δικαιώματα των κρατών μελών, όπως η ψηφοφορία στο Συμβούλιο της ΕΕ ή η πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Αλλά δεδομένου ότι το άρθρο 7, θεωρείται ως «πυρηνική βόμβα» – αποτρεπτικός παράγοντας που δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται – η ΕΕ εισήγαγε το μηχανισμό για το «κράτος δικαίου», στο οποίο έχει ενταχθεί η Πολωνία σήμερα.
Αναφερόμενος στο «ερωτηματολόγιο», ο Muresan, δήλωσε ότι η σωστή ερώτηση για τους πολίτες της Ουγγαρίας είναι «αν θέλουν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν όλα τα οφέλη που τους έφερε ένταξη στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να ζουν όπου θέλουν στην Ευρώπη, να ταξιδεύουν ελεύθερα, να εργάζονται ή να σπουδάζουν όπου θέλουν και τα πολλά δισεκατομμύρια ευρώ σε κονδύλια της ΕΕ»..
Η Ουγγαρία έχει πολλαπλασιάσει τις προκλήσεις τις τελευταίες ημέρες, με τη δρομολόγηση μιας πρωτοβουλίας που ονομάζεται «Ας σταματήσουμε τις Βρυξέλλες».
Ερωτηματολόγια με τίτλο «Ας σταματήσουμε τις Βρυξέλλες!» έχουν αρχίσει να στα ουγγρικά γραμματοκιβώτια από την 1η Απριλίου, λίγες μόνο ημέρες μετά από τον εορτασμό της 60ης επετείου της ΕΕ. Ο Γιούνκερ χθες (6 Απριλίου) δήλωσε ότι το ερωτηματολόγιο «μεροληπτικό». «Μετά την ανάγνωση του, θα ήθελα να κατανοήσω καλύτερα τις προθέσεις του κ Ορμπάν», δήλωσε ο Γιούνκερ.
Πηγή: euractiv.gr
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >