Ισχυρές είναι οι αναταράξεις στο ΕΛΚ μετά την έφοδο της βελγικής αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στις Βρυξέλλες την Τρίτη, με τις έρευνες να επικεντρώνονται στην εμπλοκή ενός πρώην συμβούλου του επικεφαλής της ευρωομάδας της κεντροδεξιάς, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ads

Μάλιστα, σύμφωνα με το Euractiv, μετά από αυτή την εξέλιξη το ΕΛΚ Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) ακύρωσε τη συνεδρίαση της ομάδας που είχε προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα στη Βαρσοβία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ δύο διαφορετικές πηγές επιβεβαίωσαν στη EURACTIV ότι το πολωνικό κεντροδεξιό κόμμα Πλατφόρμα Πολιτών (PO) ζήτησε από την ηγεσία του ΕΛΚ να ακυρώσει τη συνάντηση μετά από έντονες επικρίσεις φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης στην Πολωνία, τα οποία προσπάθησαν να συνδέσουν το PO με το σκάνδαλο ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Ο ηγέτης του PO και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ακύρωσε ήδη τη συμμετοχή του στη συνάντηση την Τετάρτη, καθώς “από τη μέρα της αστυνομικής εφόδου, τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στο PiS προσπαθούν να εμπλέξουν τον Ντόναλντ Τουσκ στο σκάνδαλο”, με αποτέλεσμα να θέλει ακόμη και να την ακυρώσει για να “αποφύγει την πολιτική ζημιά που υφίσταται σήμερα ο ηγέτης του Μάνφρεντ Βέμπερ”, δήλωσε πηγή του ΕΛΚ.

Ads

Μια δεύτερη πηγή δήλωσε στη EURACTIV ότι ο Βέμπερ ήθελε αρχικά να πραγματοποιηθεί η συνάντηση, αλλά έκτοτε άλλαξε στάση.

Έγινε επίσης γνωστό ότι ο Βέμπερ ακύρωσε το μηνιαίο δείπνο που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί μεταξύ των επιτρόπων του ΕΛΚ και των προεδρείων τόσο του κόμματος όσο και της ομάδας την Τρίτη.

Το χρονικό της εφόδου της βελγικής αστυνομίας

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία του ΕΛΚ, ελέγχοντας υπολογιστές και ζητώντας έγγραφα που σχετίζονται με μια εν εξελίξει έρευνα για φερόμενη διαφθορά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές του 2019.

Μέλος του προσωπικού του ΕΛΚ που ήταν παρών στην αστυνομική επιχείρηση δήλωσε στη EURACTIV πως «ό,τι ζήτησε η βελγική αστυνομία, δόθηκε».

Στο επίκεντρο βρίσκεται ο ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Μάριο Βόιτ, και υπεύθυνος ψηφιακής εκστρατείας του επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές του 2019.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών μέσων ενημέρωσης, οι έρευνες επικεντρώνονται στην ανάθεση της σύμβασης για την ψηφιακή εκστρατεία σε εταιρεία στη Θουριγγία της Γερμανίας.

Ο Βόιτ είναι τώρα επικεφαλής του CDU στη Θουριγγία.

Η «επίσκεψη»

Το ΕΛΚ προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του ότι επρόκειτο για «επίσκεψη» της αστυνομίας, κάτι που προκάλεσε επικρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Εκπρόσωποι των βελγικών και γερμανικών αστυνομικών αρχών επισκέφθηκαν τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στις Βρυξέλλες […] η επίσκεψη συνδέεται με μια έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Θουριγγία της Γερμανίας», ανέφερε το ΕΛΚ σε μια σύντομη ανακοίνωση.

«Το κόμμα συνεργάζεται με πλήρη διαφάνεια με τις εμπλεκόμενες αρχές, παρέχοντας όλες τις σχετικές πληροφορίες και έγγραφα», πρόσθεσε.

Αν και ο Βόιτ ήταν εξωτερικός σύμβουλος κατά τη διάρκεια των ευρωεκλογών του 2019, είχε στενούς δεσμούς με τον Βέμπερ.

«Ο Βέμπερ τον έφερε στην προεκλογική εκστρατεία, ήταν προσωπική του επιλογή», δήλωσε πηγή από την ομάδα του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι «τίποτα δεν μπορούσε να προχωρήσει χωρίς το πράσινο φως του Βόιτ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας».

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι ο Βόιτ έχει επίσης προσωπικούς δεσμούς με τον Ούντο Ζολάις, τον σημερινό επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής του ΕΛΚ και δεξί χέρι του Βέμπερ.

«Ο Βέμπερ θα έχει πολιτικό κόστος εξαιτίας αυτής της ιστορίας», πρόσθεσε η πηγή.

Ως ηγέτης του κόμματος και της ομάδας του ΕΛΚ, ο Βέμπερ ήταν προσεκτικός όσον αφορά την υπόθεση του Qatargate στην οποία εμπλέκονται σοσιαλιστές πολιτικοί.

Η πρότασή του προς τα μέλη του μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου ήταν να υιοθετήσουν μια προσέγγιση «αναμονής» παρά τις εκκλήσεις για «επίθεση» κατά της ομάδας των ευρωσοσιαλιστών.

Σε αντίθεση με τον Βέμπερ, όμως, ο γενικός γραμματέας του ΕΛΚ Θανάσης Μπακόλας δήλωσε δημοσίως ότι το Qatargate είναι «σοσιαλιστικό πρόβλημα».

Αυξανόμενη απογοήτευση

Η EURACTIV πληροφορήθηκε ότι η αστυνομική έφοδος προστέθηκε στην ήδη αυξανόμενη απογοήτευση για το πρόσωπο του Βέμπερ και τις επιλογές του.

Η απογοήτευση είναι έντονη ειδικά από τα κεντροδεξιά κόμματα που σύντομα θα βρεθούν ενώπιον των εθνικών εκλογών στις χώρες τους, όπως η πολωνική αντιπροσωπεία που αγωνίζεται να αντιμετωπίσει το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS – Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές).

Μια συνεδρίαση του προεδρείου του ΕΛΚ έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα στη Βαρσοβία και η πολωνική κεντροδεξιά είναι ήδη δυσαρεστημένη από την κίνηση του Βέμπερ να χτίσει πολιτικές γέφυρες με το κόμμα «Fratelli d’Italia» της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.

Το τελευταίο ανήκει επίσης στην ίδια πολιτική οικογένεια του ECR με το PiS.

Τον Ιανουάριο, η EURACTIV ανέφερε ότι τα γερμανικά κεντροδεξιά κόμματα (CDU, CSU) στο Βερολίνο απέρριψαν κατηγορηματικά μια πιθανή συνεργασία μεταξύ του ECR και του ΕΛΚ.

Ενώ στην ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού συμμετέχει και το αδελφό κόμμα του ΕΛΚ Forza Italia, οι θέσεις των άλλων ιταλικών κομμάτων συνασπισμού «είναι σε μεγάλο βαθμό ασύμβατες με εκείνες του ΕΛΚ», δήλωσε στη EURACTIV Γερμανίας ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU/CSU στην Bundestag, Γιούργκεν Χαρντ.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για περαιτέρω συνεργασία με τα άλλα κόμματα της ιταλικής κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο αυτά συνεργάζονται με ανοιχτά αντιευρωπαϊκές δυνάμεις όπως το γερμανικό AfD», δήλωσε ο Χαρντ.