Ισπανός δικαστής έδωσε εντολή να αφεθεί ελεύθερος, υπό όρους, άλλος ένας από τους τέσσερις υπόπτους που συνελήφθησαν για τις επιθέσεις στην Καταλονία την περασμένη εβδομάδα, ο Σαλ Ελ Καρίμπ, σύμφωνα με δικαστική πηγή.

Ads

Ο Ελ Καρίμπ είχε ένα ίντερνετ καφέ στην ισπανική πόλη Ριπόλ όπου ζούσαν τα περισσότερα φερόμενα ως μέλη του 12μελούς πυρήνα.

Ο δικαστής Φερνάντο Αντρέου είχε ζητήσει αρχικά να παραμείνει υπό κράτηση εν αναμονή περαιτέρω ερευνών για τον φερόμενο ρόλο του στις επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 άνθρωποι στη Βαρκελώνη και στο παραλιακό θέρετρο Καμπρίλς.

Ο Ελ Καρίμπ θα πρέπει να παραδώσει το διαβατήριό του και να εμφανίζεται κάθε εβδομάδα στο δικαστήριο. Ο δικαστής έκρινε ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δικαιολογούν τη συνέχιση της κράτησης του Ελ Καρίμπ, ανέφερε η δικαστική πηγή.

Ads

Ένας άλλος άνδρας που είχε συλληφθεί για τις επιθέσεις, ο Μοχάμεντ Αάλα, αφέθηκε ελεύθερος την Τετάρτη υπό όρους, ενώ άλλοι δύο προφυλακίστηκαν με τις κατηγορίες της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και του φόνου.

Ταυτοποιήθηκε η σορός και του τελευταίου τζιχαντιστή 

Η καταλανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ταυτοποίησε τη σορό του τελευταίου μέλους του τζιχαντιστικού πυρήνα που πραγματοποίησε τις επιθέσεις στη Βαρκελώνη. 

«Η σορός του Γιούσεφ Αάλα είναι η δεύτερη από την έκρηξη στο Αλκανάρ που ταυτοποιείται», ανακοίνωσε η Mossos d’Esquadra, μία εβδομάδα μετά την έκρηξη στη γιάφκα των τζιχαντιστών, όπου οι ύποπτοι ετοίμαζαν εκρηκτικά. «Είναι το τελευταίο μέλος του πυρήνα», που δεν είχε ταυτοποιηθεί μέχρι τώρα, πρόσθεσε.

Ο Γιούσεφ Αάλα ήταν αδελφός άλλων δύο φερόμενων ως μελών του πυρήνα: του Σαΐντ, 18 ετών, που σκοτώθηκε από την αστυνομία στην Καμπρίλς, νότια της Βαρκελώνης και του Μοχάμεντ, 27 ετών, ο οποίος οδηγήθηκε ενώπιον δικαστή ο οποίος αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο υπό δικαστικό έλεγχο.

Η έκρηξη τη γιάφκα είχε οδηγήσει, την επομένη, τους επιζήσαντες να δράσουν με πιο στοιχειώδη μέσα και να ρίξουν ένα φορτηγάκι και ένα αυτοκίνητο πάνω σε πεζούς στη Βαρκελώνη και την Καμπρίλς. Από τη διπλή επίθεση σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 120. Ωστόσο, οι τζιχαντιστές αρχικά σχεδίαζαν μια πολύ μεγαλύτερης έκτασης επίθεση με εκρηκτικά στο κέντρο της Βαρκελώνης. 

Η πρώτη σορός που αναγνωρίστηκε από την έκρηξη στο Αλκανάρ ήταν εκείνη του Αμπντελμπάκι Ες Σάτι, ιμάμη που διέμενε στη Ριπόλ απ’ όπου προέρχονταν τα περισσότερα μέλη του δικτύου και ο οποίος φέρεται να έπαιξε ρόλο – κλειδί στη ριζοσπαστικοποίησή τους.