Στην απελευθέρωση του Κινέζου καλλιτέχνη Αϊ Γουέι Γουέι προχώρησαν οι κινεζικές αρχές, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα, γεγονός που επιβεβαίωσε η αδελφή του. Ο Γουέι Γουέι είχε συλληφθεί στις αρχές Απριλίου, την ώρα που προσπάθησε να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για να εγκαταλείψει την Κίνα.

Ads

«Η αστυνομία του Πεκίνου ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Αϊ Γουέι Γουέι αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, λόγω της καλής συμπεριφοράς του επειδή ομολόγησε τα εγκλήματά του, αλλά και λόγω μιας χρόνιας ασθένειας από την οποία πάσχει», μετέδωσε το πρακτορείο.

«Η απόφαση αυτή δείχνει ότι ο Αϊ Γουέι Γουέι έχει πει επανειλημμένα ότι είναι έτοιμος να πληρώσουν τους φόρους που δεν έχει καταβάλει στις φορολογικές αρχές της Κίνας», ανέφερε.

Την αποφυλάκιση του καλλιτέχνη επιβεβαίωσε και η αδελφή του, Γκάο Γκε, σημειώνοντας ότι επέστρεψε στην κατοικία του στο Πεκίνο.

Ads

Η Γκάο Γκε ανέφερε ότι μίλησε με την σύζυγο του Αϊ Γουέι Γουέι, η οποία την διαβεβαίωσε ότι ο Κινέζος καλλιτέχνης είναι καλά στην υγεία του αλλά είναι πιο αδύνατος από πριν.

Την απελευθέρωση του Γουέι Γουέι χαιρέτισε ο πρόεδρος του ευρωκοινοβούλιου, Γέρζι Μπούζεκ, τονίζοντας πως η κράτησή του ήταν «αδικαιολόγητη και απαράδεκτη».

Επιπλέον, το ευρωκοινοβούλιο «υποστηρίζει τις ειρηνικές δράσεις» του καλλιτέχνη «υπέρ των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Κίνα.

Η κράτηση του Αϊ Γουέι Γουέι είναι χαρακτηριστική της γενικευμένης καταστολής που εφαρμόστηκε πρόσφατα στους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αντιφρονούντων στην Κίνα, πρόσθεσε.