Ελεύθεροι αφέθηκαν έπειτα από τουλάχιστον δώδεκα χρόνια ομηρίας, οι δέκα εναπομείναντες αστυνομικοί και στρατιωτικοί που κρατούνταν από τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις Κολομβίας – Λαϊκός Στρατός (FARC).
 

Ads

Σύμφωνα με την Μαρία Κριτίνα Ριβέρα, εκπρόσωπο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, υπό την εποπτεία της οποίας βρίσκονταν οι όμηροι, η παράδοσή τους έγινε σε αγροτική περιοχή στα σύνορα των διαμερισμάτων Μέτα και Γκουαβιάρε.
 
Οι όμηροι απελευθερώθηκαν χθες Δευτέρα. Οι δέκα άντρες παραδόθηκαν μέσα στη ζούγκλα στα μέλη της ανθρωπιστικής αποστολής και μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στο αεροδρόμιο του Βιλαβισένσιο, πρωτεύουσας του διαμερίσματος Μέτα, 110 χιλιόμετρα νότια της Μπογκοτά.
 
Οι έξι αστυνομικοί και τέσσερις στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν με ένα από τα δύο ελικόπτερα που ο στρατός της Βραζιλίας έθεσε στη διάθεση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) και της οργάνωσης «Κολομβιανοί για την Ειρήνη» με πρόεδρο την πρώην γερουσιαστή Πιεδάδ Κόρντομπα.
 
«Είμαστε όλοι πολύ συγκινημένοι και τραγουδούσαμε στο ελικόπτερο» αναφέρει στον λογαριασμό της στο Twitter η πρώην γερουσιαστής, η μεσολάβηση της οποίας επέτρεψε την απελευθέρωση περίπου είκοσι ομήρων.
 
Στο αεροδρόμιο, οι πρώην όμηροι φορώντας τις στολές τους παραδόθηκαν σε ιατρική ομάδα. Αμέσως μετά συναντήθηκαν με τους δικούς τους και αναχώρησαν για την κολομβιανή πρωτεύουσα όπου θα υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις.
 
Οι αντάρτες των FARC είχαν αρχικά αποφασίσει η απελευθέρωση να γίνει σε δύο φάσεις, όμως τελικά άλλαξαν γνώμη και όλοι οι όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι μαζί. Οι αρχές της Κολομβίας δεσμεύτηκαν να σταματήσουν κάθε στρατιωτική επιχείρηση στη ζώνη που θα απελευθερώνονταν οι όμηροι.
 
Η οργάνωση έχει αποκηρύξει τις απαγωγές για λύτρα, που αποτελούσαν ένα μέρος της χρηματοδότησής της και κάλεσε την κυβέρνηση να «παίξει το χαρτί της ειρήνης».
 
Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος τόνισε πως αυτή η δέσμευση από την πλευρά των ανταρτών είναι «ανεπαρκής» αλλά εξέφρασε τη χαρά του για την απελευθέρωση των ομήρων.
 
Θεωρητικά υπάρχουν δύο ακόμη όμηροι αστυνομικοί, ωστόσο οι FARC ουδέποτε έχουν αποδεχθεί τη σύλληψή τους.