Ελεύθεροι αφέθηκαν τελικώς, αφού τους επεβλήθει, πρόστιμο, ο τέως ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης και ο Λοΐζος Αυξεντινου στέλεχος της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου οι οποίοι παρουσιάστηκαν ενώπιον «στρατοδικείου» με την κατηγορία της εισόδου σε στρατιωτική περιοχή. Οι δύο συνελήφθησαν το περασμένο Σάββατο μαζί με τέσσερις ευρωβουλευτές, όταν πήγαν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο για να κάνουν έρευνα για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ads

Ο κ. Μάτσης, παρέμεινε υπό φρούρηση για προληπτικούς λόγους σε νοσοκομείο της κατεχόμενης Αμμοχώστου, όπου μεταφέρθηκε όταν αισθάνθηκε αδιαθεσία, μετά τη σύλληψή του. Ο κ. Αυξεντίου υποχρεώθηκε από τις κατοχικές αρχές να παραμείνει στην Αμμόχωστο.

Τελικώς αφέθηκαν ελεύθεροι και επέστρεψαν στις ελεύθερες περιοχές, αφού «δικαστήριο» τους επέβαλε πρόστιμο 200 τουρκικών λιρών για είσοδο σε στρατιωτική περιοχή στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Ο κ. Μάτσης δήλωσε σε Τουρκοκύπριος και Ελληνοκύπριους δημοσιογράφους, ύστερα από την καταδίκη και την επιβολή προστίμου, ότι οι δύο κοινότητες πρέπει να μονοιάσουν και να βρουν μια λύση που να απαλλάσσει την Κύπρο από την τουρκική κατοχή. «Είναι η κατοχή που προκαλεί όλα τα προβλήματα στην Κύπρο» υποστήριξε ο κ. Μάτσης.

Ads

Ο δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός δήλωσε, εξάλλου, ότι μετά τις τελευταίες ενέργειες του καθεστώτος και με τον τρόπο που θα τεθεί στο ευρωκοινοβούλιο το θέμα η Τουρκία θα βρεθεί εκτεθειμένη. Ο κ. Γαλανός κάλεσε την πολιτική ηγεσία να προβάλλει το γεγονός της κατοχής, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία.