Ελεύθερη χώρα θα κηρυχθεί επίσημα η Λιβύη το Σάββατο, σύμφωνα με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο. Εν τω μεταξύ το ΝΑΤΟ, αναμένεται τις επόμενες ώρες να κηρύξει επισήμως τον τερματισμό του πολέμου. Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαίωματα ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες του θανάτου του Λίβυου ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι.

Ads

Η στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ κατά της Λιβύης «έχει τερματιστεί» τώρα που το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (NTC) ελέγχει το σύνολο της χώρας, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ.

Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαίωματα ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες του θανάτου του Λίβυου ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε ιδιαιτέρως ανησυχητικό το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα και πρόσθεσε πως, κατά πάσα πιθανότητα, την έρευνα θα αναλάβει η επιτροπή του ΟΗΕ που εξετάζει τις καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη.

Ads

«Σε ό,τι αφορά τον θάνατο του Καντάφι χθες, οι συνθήκες δεν είναι σαφείς. Δεδομένων αυτών που είδαμε χθες, θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η διεξαγωγή έρευνας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας Ρούπερτ Κόλβιλ.

Εν τω μεταξύ, οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ συνέρχονται σήμερα στις 16:00 για να συζητήσουν τρόπους τερματισμού της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη, μια ημέρα μετά την πτώση της Σύρτης και το θάνατο του Μουάμαρ Καντάφι, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.
Το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι το Συμβούλιο των πρεσβευτών των 28 χωρών μελών θα συνέλθει στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες «με τη Λιβύη στην ατζέντα των συνομιλιών» δήλωσε εκπρόσωπός του.

Οι αντιπρόσωποι των χωρών μελών αναμένεται να συμφωνήσουν στον τερματισμό της επιχείρησης η οποία είχε αρχίσει στις 31 Μαρτίου, ενώ οι νέες λιβυκές αρχές ετοιμάζονται σήμερα να ανακοινώσουν την πλήρη απελευθέρωση του λιβυκού εδάφους.

«Για το ΝΑΤΟ, το σημαντικό στρατιωτικό γεγονός που ελήφθη υπόψη είναι η πτώση της Σύρτης και όχι ο θάνατος του Καντάφι, ο οποίος ποτέ δεν υπήρξε στόχος της αποστολής» δήλωσε διπλωμάτης.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αποφασίσει να διατηρήσει ένα μέρος των ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεών του στ’ ανοικτά της Λιβύης για ένα διάστημα δεκαπέντε ημερών, για να είναι σε θέση να επέμβει σε περίπτωση που χρειαστεί. Κατά το ΝΑΤΟ, η απόφαση αυτή θα πρέπει να ληφθεί σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης.