Διασώθηκε ακόμη μία από τις 219 κοπέλες που είχαν απαχθεί από τη Μπόκο Χαράμ και αγνοούνταν εδώ και δυο χρόνια. Την ανακοίνωση έκανε ο στρατός της Νιγηρίας. 

Ads

Πριν δυο ημέρες βρέθηκε ακόμη μια κοπέλα. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της κρατούνταν μαζί με τις άλλες γυναίκες στο δάσος Σαμπίσα. Ο στρατός της χώρας ήδη κατευθύνεται προς τα εκεί. Το δάσος θεωρείται προπύργιο της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ. Η κοπέλα δήλωσε ότι έξι από τις υπόλοιπες γυναίκες πέθαναν κατά τη διάρκεια της ομηρείας τους. 

Η πρώτη από τις μαθήτριες αυτές που σώθηκε, η 19χρονη πλέον Αμίνα Άλι Ντάρσα Νκέκι, είχε συναντηθεί την Τετάρτη με τον πρόεδρο της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι στην Αμπούζα. Ο πρόεδρος τόνισε ότι προτεραιότητά του θα είναι να επιστρέψει και πάλι η Αμίνα στο σχολείο της για να ολοκληρώσει τις σπουδές της.

Μετά την διάσωση της Αμίνα μαζί με το τετράμηνο μωρό της, ο στρατός είπε πως είχε συλλάβει έναν ύποπτο ως ισλαμιστή της Μπόκο Χαράμ, τον Μοχάμεντ Χαγιάτου, ο οποίος δήλωσε ότι ήταν σύζυγός της. 

Ads

Σε φωτογραφίες που δημοσίευσε ο στρατός, ο Χαγιάτου διακρίνεται με ξυρισμένο πρόσωπο και φορώντας άσπρο πουκάμισο και κρεμ παντελόνια να κάθεται δίπλα στην Αμίνα σε ένα κρεβάτι του νοσοκομείου κρατώντας το μωρό στην αγκαλιά του.

Υπό την ηγεσία του προέδρου Μπουχάρι και με τη βοήθεια των γειτονικών κρατών, ο στρατός έχει ανακτήσει τις περισσότερες περιοχές που είχε καταλάβει η Μπόκο Χαράμ. 

Αλλά η τζιχαντιστική οργάνωση, η οποία πέρσι έδωσε υπόσχεση πίστης στο Ισλαμικό Κράτος, συνεχίζει να οργανώνει επιθέσεις με βομβιστές αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση, τα κορίτσια «φρουρούνται αυστηρά» από τα μέλη της Μπόκο Χαράμ.

Περίπου 2.000 κορίτσια και αγόρια έχουν απαχθεί από τους ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ τα τελευταία δύο χρόνια στη Νιγηρία, σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνής Αμνηστία, που έχει καταγγείλει ότι τα παιδιά αυτά χρησιμοποιούνται ως σκλάβες του σεξ, μαχητές, ακόμη και ως βομβιστές αυτοκτονίας.