Η Τσέλσι Μάνινγκ, η αμερικανίδα τρανς στρατιώτης, που διέρρευσε μεγάλο αριθμό απόρρητων εγγράφων, διπλωματικών και στρατιωτικών, στα Wikileaks, αποκαλύπτοντας σημαντικές και άγνωστες πτυχές της παγκόσμιας διπλωματικής σκακιέρας, αφέθηκε ελεύθερη, επτά χρόνια μετά τη σύλληψη της.

Ads

Ως στρατιώτης ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ είχε συλληφθεί το Μάιο του 2010 στο Ιράκ και καταδικάστηκε το 2013 για κατασκοπεία σε φυλάκιση 35 ετών για διαρροή απόρρητων πληροφοριών. Σχεδόν 700.000 φάκελοι με διαβαθμισμένες πληροφορίες, βίντεο και διπλωματικά τηλεγραφήματα, στοιχεία που αποκάλυπταν θανάτους αμάχων από τις αμερικανικές επιδρομές στη Μέση Ανατολή, δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο του Τζούλιαν Ασάνζ αποκαλύπτοντας ένα σκάνδαλο που είχε παγκόσμια απήχηση.

Ωστόσο ο Μπαράκ Ομπάμα, χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα για απόδοση χάρης που δίνεται στους απερχόμενους προέδρους, αποφάσισε να μειώσει την ποινή που είχε επιβληθεί.

Ο Μάνινγκ, που πραγματοποίησε αλλαγή φύλλου, αποφυλακίστηκε σήμερα από την στρατιωτική φυλακή Leavenworth στο Κάνσας και ο ιστότοπος Wikileaks σε ανάρτηση κάνει λόγο για «νίκη». Σημειώνεται πως παρά την αλλαγή φύλλου, οι αμερικανικές αρχές συνέχιζαν να θεωρούν την Τσέλσι Μάνινγκ ως άνδρα και για αυτό κρατείτο σε ανδρικές φυλακές. Δύο φορές επιχείρησε να αυτοκτονήσει, ενώ πέρασε και μεγάλα διαστήματα σε απομόνωση.

Ads

Πλέον η Τσέλσι Μάνινγκ ελεύθερη αναμένεται να συνεχίσει την ακτιβιστική της δράση αυτή τη φορά σε έναν άλλον χώρο. Πολλοί αναμένουν πως θα συμβάλλει σημαντικά στον αγώνα των δικαιωμάτων των τρανς στις ΗΠΑ αλλά και όλο τον κόσμο, καθώς ήδη έχει αναδειχθεί σε ένα σημαντικό πρόσωπο στην ιστορία του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος. Μετά την καταδίκη του, ο Μάνινγκ  είχε αναφέρει ότι αισθάνεται γυναίκα από τότε που ήταν παιδί και ότι σκόπευε να αλλάξει φύλο. «Με λένε Τσέλσι» είχε πει τότε.