Την ώρα που οι τελευταίοι τζιχαντιστές πετούσαν τα όπλα τους και έπεφταν στα νερά του ποταμού Τίγρη για να γλιτώσουν από την ιρακινές δυνάμεις, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ-Αμπάντι ανακοίνωνε τη νίκη κατά του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη της Μοσούλης.

Ads

«Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι έφτασε στην απελευθερωμένη πόλη της Μοσούλης και συνεχάρη τους ηρωικούς μαχητές, αλλά και τους πολίτες του Ιράκ για την μεγάλη νίκη», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ο Χάιντερ αλ-Αμπάντι έφτασε στην Μοσούλη, συγχαίροντας τις στρατιωτικές δυνάμεις για τη νίκη τους κατά του Ισλαμικού Κράτους, μετά από σχεδόν εννέα μήνες σκληρού αστικού ανταρτοπολέμου, απελευθερώνοντας τελικά την πόλη από τους τζιχαντιστές.

Το Ισλαμικό Κράτος, κατέλαβε την πόλη πριν από τρία χρόνια, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπο με την διαρκή απώλεια εδαφών. Ωστόσο, εξακολουθεί να ελέγχει εδάφη στο Ιράκ και την Συρία.

Ads

Οι τζιχαντιστές δέχονται ισχυρές πιέσεις στο επιχειρησιακό τους κέντρο, την πόλη Ράκα της Συρίας, από την οποία κι οργάνωναν, τρομοκρατικές επιθέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι μία ειδική μονάδα των στρατιωτικών δυνάμεων του Ιράκ, που έχει εκπαιδευτεί από τις ΗΠΑ έφτασε στην όχθη του ποταμού Τίγρη, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράκ.

Η εξέλιξη αυτή, σηματοδοτεί την έναρξη της πτώσης του τελευταίου θύλακα άμυνας των τζιχαντιστών. «Δυνάμεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έχουν υψώσει την σημαία του Ιράκ, στην όχθη του ποταμού Τίγρη, στην παλιά πόλη της Μοσούλης» ανέφερε χαρακτηριστικά τηλεοπτικός τίτλος στην τηλεόραση (Iraqiya News).

Το τέλος της κατοχής της πόλης της Μοσούλης στο Ιράκ είναι ένα “καθοριστικό βήμα” στη μάχη “για την εξουδετέρωση του ελέγχου των τρομοκρατών” από ορισμένες περιοχές του Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

“Η ανακατάληψη της Μοσούλης από τα χέρια του Ισλαμικού Κράτους σηματοδοτεί ένα καθοριστικό βήμα για την εξουδετέρωση του ελέγχου των τρομοκρατών από ορισμένες περιοχές του Ιράκ και για την απελευθέρωση του λαού του”, αναφέρουν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Σε αυτήν, οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαιρετίζουν “το θάρρος του λαού του Ιράκ, της κυβέρνησής του και των ενόπλων δυνάμεών του και αποτίουν φόρο τιμής στους στρατιώτες και τους αμάχους που θυσίασαν τη ζωή τους για την επίτευξη αυτής της νίκης”.