Ελεύθερη αφέθηκε σήμερα, μετά από την χορήγηση αμνηστίας, η 25χρονη Μαρία Αλιόκινα, μέλος του ρωσικού πανκ συγκροτήματος Pussy Riot, όπως δήλωσε ο δικηγόρος της Πιότρ Ζαϊκίν στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Αργότερα απελευθερώθηκε και η Νάντια Τολοκονίβα, δεύτερο μέλος του πανκ συγκροτήματος.

Ads

 
Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Dojd η Αλιόκινα κατήγγειλε ως επικοινωνιακό τέχνασμα του Κρεμλίνου το νόμο για τη χορήγηση αμνηστίας που επέτρεψε την απελευθέρωσή της σήμερα από το στρατόπεδο εργασίας όπου εξέτιε την ποινή της.
 
«Δεν νομίζω ότι πρόκειται για μια ανθρωπιστική χειρονομία, μάλλον είναι ένα επικοινωνιακό τέχνασμα», δήλωσε, καταγγέλλοντας τον νόμο που αφορά μόλις το 10% των κρατουμένων. «Αν μπορούσα να επιλέξω, θα είχα αρνηθεί» πρόσθεσε, ενώ για το χρόνο που πέρασε στη φυλακή σημείωσε ότι το δυσκολότερο ήταν να βλέπει κανείς «πώς καταρρακώνουν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων».
 
Η Αλιόχινα απέρριψε το πρόγραμμα αμνηστίας ως «διαφημιστικό κόλπο του Κρεμλίνου», λέγοντας πως εάν είχε επιλογή θα έμενε στη φυλακή σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους υπόλοιπους κρατούμενους, μιλώντας στο Reuters.
 
«Η αμνηστία δεν είναι ανθρωπιστική πράξη, είναι διαφημιστικό κόλπο». «Η στάση μου απέναντι στον Πούτιν δεν έχει αλλάξει» σημείωσε χαρακτηριστικά η Αλιόχινα. «Ήθελα να απορρίψω την αμνηστία, αλλά η φυλακή έλαβε διαταγή και για αυτό βρίσκομαι εδώ» είπε η 25χρονη. «Θέλω να ασχοληθώ με το ζήτημα των φυλακών, δεν φοβάμαι πλέον τίποτε».
 
Οι δύο Ρωσίδες, που είναι μητέρες παιδιών μικρής ηλικίας, είχαν καταδικαστεί σε δύο χρόνια φυλάκιση γιατί είχαν τραγουδήσει τον Φεβρουάριο του 2012 μια «πανκ προσευχή» μέσα σε εκκλησία της Μόσχας διαμαρτυρόμενες για την πολιτική του προέδρου Πούτιν.
 
Κανονικά θα αποφυλακίζονταν στις αρχές Μαρτίου του 2014 αλλά απελευθερώνονται μετά την έγκριση του ρωσικού κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα νομοθετικής ρύθμισης για χορήγηση αμνηστίας.
 
«Ρωσία χωρίς Πούτιν»
 
Μετά την απελευθέρωσή τους τα δύο μέλη του συγκροτήματος Pussy Riot κάλεσαν σε μποϊκοτάζ των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014, που θα πραγματοποιηθούν στη Ρωσία. Απέρριψαν παράλληλα το νόμο περί αμνηστίας και την απόφαση που πήρε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν να δώσει εντολή να απελευθερωθούν, κάνοντας λόγο για προπαγανδιστικό τέχνασμα κι υποσχόμενες να συνεχίσουν να μάχονται για να προασπίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία.
 
«Ρωσία χωρίς Πούτιν» φώναξε η Ναντέζντα Τολοκονίκοβα κατά την αποφυλάκισή της. «Το όριο ανάμεσα στο να είσαι ελεύθερος και να μην είσαι ελεύθερος είναι πολύ λεπτό στη Ρωσία, ένα ολοκληρωτικό κράτος», δήλωσε.