Ελεύθερη αφέθηκε σήμερα η ηγέτης της αντιπολίτευσης Άουνγκ Σαν Σου Κι, σύμβολο του αγώνα για τη δημοκρατία στη Μιανμάρ, έπειτα από 7 χρόνια κατ’ οίκον περιορισμού, σε μια προσπάθεια της χούντας της Μιανμάρ να κατευνάσει την παγκόσμια κατακραυγή κατά του καθεστώτος. Η Σου Κι εμφανίστηκε στην πόρτα του σπιτιού της, όπου έγινε δεκτή από περισσότερους από 1.000 υποστηρικτές της που πανηγύριζαν, και απηύθυνε έκκληση για ενότητα στη χώρα αυτή που κυβερνάται από τον στρατό. «Είναι τελείως ελεύθερη, δεν υπάρχει κανένας απολύτως όρος», δήλωσε αξιωματούχος της Μιανμάρ.
Ads
«Υπάρχει μια στιγμή που πρέπει να είμαστε σιωπηλοί και μια στιγμή για να μιλήσουμε. Οι άνθρωποι πρέπει να εργαστούν ενωμένοι. Μόνο τότε μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο μας», δήλωσε στο πλήθος και επέτρεψε στο εσωτερικό του σπιτιού της με ανώτερους αξιωματούχους από την Εθνική της Ένωση για το Δημοκρατικό Κόμμα.
Κρατικοί αξιωματούχοι εισήλθαν στην κατοικία της, στην οδό του Πανεπιστημίου για να διαβάσουν στην αντιφρονούσα τη διαταγή της χούντας για την απελευθέρωσή της, την ημέρα που τερματίστηκε η τελευταία καταδίκη της για 18 μήνες σε κατ’ οίκον περιορισμό, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος της Μιανμάρ που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Οι αρχές νωρίτερα απομάκρυναν την αστυνομία που στάθμευε μπροστά από το σπίτι της και διέλυσαν τα οδοφράγματα, σημάδια ότι έχει σχεδόν σίγουρα απελευθερωθεί μετά από επτά χρόνια σε κατ ‘οίκον περιορισμό, αν και δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση από το κόμμα της ή την κυβέρνηση.
Νωρίτερα σήμερα, ανώτατο στέλεχος της αστυνομίας της Μιανμάρ δήλωσε πως η χούντα της Μιανμάρ είναι «έτοιμη να προχωρήσει στην απελευθέρωση της Άουνγκ Σαν Σου Κι από τον κατ’οίκον περιορισμό που της είχαν επιβάλλει». «Θα απελευθερωθεί κάποια στιγμή μετά τις 18.00 (13.30, ώρα Ελλάδος)», τόνισε
Εκατοντάδες υποστηρικτές της Σου Κι, μέλη του αντιπολιτευόμενου κόμματος της Εθνικής Ένωσης για τη Δημοκρατία, και δημοσιογράφοι παραμένουν συγκεντρωμένοι από χθες έξω από την κατοικία-κρατητήριό της στην Γιανγκόν εν αναμονή της απελευθέρωσής της. Οπαδοί του κόμματος συγκεντρώθηκαν επίσης και έξω από την έδρα του κόμματος στη Γιανγκόν, όπου αναμένεται να μεταβεί μετά την απελευθέρωσή της η 65χρονη Σου Κι. Υποστηρικτές του κόμματος φορούν μπλουζάκια με το σύνθημα «Συμπαραστεκόμαστε στην Άουνγκ Σαν Σου Κι» γραμμένο στ’ Αγγλικά.
Η νομπελίστρια ειρήνης εκτίει 18μηνο κατ’ οίκον περιορισμό, τον οποίο της επέβαλε στρατοδικείο τον Ιούλιο του 2009 για παραβίαση των συνθηκών κράτησής της, επειδή επέτρεψε την πρόσβαση σε αμερικανό υπήκοο στην τότε παραλίμνιο κατοικία της. Η ποινή εκπνέει σήμερα, διότι είχε ξεκινήσει στις 13 Μαΐου 2009, ημέρα της πρώτης σύλληψής της.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαιρέτισε την απελευθέρωση της Σου Κι, απευθύνοντας «έκκληση για απελευθέρωση των περισσότερων από 2.000 άλλων πολιτικών κρατουμένων» στη χώρα. «Η Άουνγκ Σαν Σου Κι είναι μια συμβολική φιγούρα του παγκόσμιου αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο φιλειρηνισμός και η ανυποχώρητη στάση της την έκαναν ένα πρότυπο», σημείωσε η καγκελάριος. Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί προειδοποίησε σήμερα τις αρχές της Μιανμάρ εναντίον «κάθε παρέμβασης στην ελευθερία κινήσεων και έκφρασής της», εκτιμώντας ότι αυτό «θα ήταν μια νέα απαράδεκτη άρνηση των δικαιωμάτων της». Η απελευθέρωση της Σου Κι «έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. «Η συνεχιζόμενη κράτησή της ήταν μια παρωδία της δικαιοσύνης, η οποία είχε ως μόνο σκοπό να κάνει το λαό της Μιανμάρ να σωπάσει. Η Σου Κι έχει δικαίωμα στην ελευθερία της. Το καθεστώς της Μιανμάρ πρέπει να τη σέβεται τώρα», πρόσθεσε.
Την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση την Άουνγκ Σαν Σου Κι εξέφρασε και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αποκαλώντας την «ηρωίδα του», και απαίτησε την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στη χώρα. «Είναι η ηρωίδα μου και πηγή έμπνευσης για όλους όσους εργάζονται για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μιανμάρ και σε όλο τον κόσμο», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την πολυαναμενόμενη απελευθέρωσή της».
Την απελευθέρωση της Άουνγκ Σαν Σου Κί χαιρέτισε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν και κάλεσε τη χούντα να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους. Και η Νάβι Πιλάι, Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, χαιρέτισε σήμερα την απελευθέρωση και ζήτησε την απελευθέρωση και των άλλων πολιτικών κρατουμένων στη χώρα. Η Πιλάι υπογράμμισε ότι είναι «σημαντικό η απελευθέρωσή της να είναι άνευ όρων, και να τηρηθεί στην πράξη. Η μακρά κράτησή της και η στέρηση των δικαιωμάτων της παραμένουν μια σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση της Μιαμάρ».
Ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), ο Ταϊλανδός Σουρίν Πιτσουσουάν δήλωσε «πολύ, πολύ ανακουφισμένος» από την εξέλιξη, προσθέτοντας ότι η Σου Κι θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα ρόλο στην εθνική συμφιλίωση. Ως «ένα βήμα μπροστά» χαρακτήρισε η Ιαπωνία την απελευθέρωση και εξέφρασε την ελπίδα ότι η χούντα θα λάβει «και άλλα θετικά μέτρα».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >