Αντιμέτωπη με σκάνδαλο παράνομης χρηματοδότησης βρίσκεται η αντιπρόεδρος του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) Αλίς Βαϊντέλ.

Ads

Ο γερμανικός Τύπος ασχολείται σήμερα με  την αποκάλυψη ότι η τοπική οργάνωση της εκλογικής της περιφέρειας έλαβε παράνομα περίπου 130.000 ευρώ πριν από τις εκλογές για την προεκλογική της εκστρατεία από φαρμακευτική εταιρεία της Ζυρίχης.

Όπως αποκαλύπτουν η Süddeutsche Zeitung και οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί WDR και NDR, πρόκειται για χρήματα που εμβάστηκαν κατά το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2017 σε 18 δόσεις των 9.000 ελβετικών φράγκων στον τραπεζικό λογαριασμό του AfD στην περιοχή του Μπόντενζεε από ελβετική φαρμακευτική εταιρία , με την αιτιολογία: «Εκλογική δωρεά για την Αλίς Βαϊντέλ».

Η δωρεά ωστόσο θεωρείται παράνομη, καθώς προέρχεται από χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ, όπως αποκαλύπτουν τα ΜΜΕ που διεξήγαγαν την έρευνα, η κυρία Βαϊντέλ είχε ενημερωθεί σχετικά ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2017.

Ads

Η ίδια η αντιπρόεδρος του AfD, σε γραπτή δήλωσή της, επισήμανε ότι επέστρεψε τα χρήματα, τα εμβάσματα όμως εστάλησαν μόλις τον περασμένο Απρίλιο.