Έρευνα για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS εγκαινιάζει η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Εθνικού Συμβουλίου (Βουλή) της Ελβετίας, δεδομένου του «κατεπείγοντος» της διαδικασίας.

Ads

Η Επιτροπή, στο σχετικό έγγραφο, λέει ότι ενημερώθηκε από τη διοίκηση σχετικά με τις σκέψεις που οδήγησαν το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο στην απόφασή του να υποστηρίξει την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, δηλαδή ότι υπέθεσε ότι το θέμα ήταν εξαιρετικά επείγον από άποψη χρόνου και ουσίας και ότι η παράλειψη δράσης θα είχε προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην Ελβετία.

Προσθέτει ότι το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο ενήργησε αποφασιστικά με τα μέτρα που ελήφθησαν, τα οποία βασίζονται στον άμεσο συνταγματικό νόμο («νόμος έκτακτης ανάγκης») και έτσι δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τη σταθεροποίηση του ελβετικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σημειώνει επίσης ότι είναι ζωτικής σημασίας οι αποφάσεις που ελήφθησαν να μπορούν τώρα να εφαρμοστούν, ώστε η επιδιωκόμενη σταθεροποίηση να μπορεί να πραγματοποιηθεί και μακροπρόθεσμα.

Ads

Ωστόσο η Επιτροπή πιστεύει ότι το Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της πολιτικής του εποπτείας, πρέπει να εξετάσει τα γεγονότα και το τι προηγήθηκε.

Έτσι, η Επιτροπή αναμένει από τις αναθεωρητικές επιτροπές των συμβουλίων να ασχοληθούν με αυτό το θέμα και είναι έτοιμη να εξαγάγει τα απαραίτητα συμπεράσματα από τα αποτελέσματα.

Επίσης, η Επιτροπή θα ήθελε να αναθέσει στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο «να εξετάσει πιθανές ευθύνες πρώην και ενεργών οργάνων διαχείρισης της Credit Suisse από τη σκοπιά του κράτους και των ιδιωτών για την παρούσα υπόθεση».

Παράλληλα το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο «έχει εντολή να δείξει τη νομική βάση και τα όρια του νόμου έκτακτης ανάγκης με έκθεση και να εξετάσει τη συμμετοχή του Κοινοβουλίου σε καταστάσεις κρίσης».

Το κύριο ερώτημα είναι «εάν οι ενέργειες των ομοσπονδιακών αρχών ήταν συνεπείς με τις αρχές της νομιμότητας και της αποτελεσματικότητας», αναφέρει το έγγραφο.

*Στην φωτογραφία: Διαμαρτυρία στην Ζυρίχη για την εξαγορά της Credit Suisse