Σύμφωνα με την ελβετική δημόσια τηλεόραση, η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών (CIA) και η γερμανική ομόλογη της (BND), χρησιμοποίησαν και δεύτερη ελβετική εταιρεία κρυπτογράφησης, ώστε να κατασκοπεύουν ξένες κυβέρνησεις.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο, έπειτα από έρευνα των Washnington Post και της ελβετικής γερμανόφωνης δημόσιας τηλεόρασης, αποκαλύφθηκε πως η CIA και η BND, ήλεγχαν την ελβετική εταιρεία κρυπτογραφήσεων Crypto AG, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε απόρρητες επικοινωνίες μεταξύ ξένων κυβερνήσεων.

Οι αποκαλύψεις, επαληθεύτηκαν και από αρμόδια επιτροπή του ελβετικού κοινοβουλίου, που πραγματοποίησε εκτενείς έρευνες σχετικά με το ζήτημα, η οποία ανέφερε στην έκθεση της πως, αφενός τα προϊόντα της εταιρείας, είχαν πωληθεί σε περισσότερες από 100 χώρες και αφετέρου, πως διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο σε σημαντικά γεγονότα (όσον αφορά την πρόσβαση σε κυβερνητικές πληροφορίες). Ένα ενδεικτικό γεγονός, ήταν η ομηρία αμερικάνων διπλωματών από τις αρχές του Ιράν, το 1979.

Εκτός όμως από την Crypto AG, οι συγκεκριμένες υπηρεσίες πληροφοριών, χρησιμοποιούσαν και μια ακόμη ελβετική εταιρεία με τον ίδιο τρόπο, την Ominsec, η οποία πούλαγε συσκευές κρυπτογράφησης φωνής, φαξ και δεδομένων σε κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Ads

Όπως και αυτά της Crypto AG, τα προϊόντα της επέτρεπαν στους Αμερικανούς και Γερμανούς κατασκόπους να αποκτούν πρόσβαση σε ανταλλαγές που οι πελάτες της νόμιζαν πως ήταν ασφαλείς, ενώ, σημειωτέον, πως η Ominsec, είχε προμηθεύσει με τα προϊόντα της και την UBS, τη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα. «Πώς είναι δυνατόν να συνέβη κάτι τέτοιο σε μια χώρα που δηλώνει ουδέτερη, όπως η Ελβετία;», διερωτήθηκε ο Σέντρικ Βέρμουτ, συμπρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος Ελβετίας.