H στήριξη που προσφέρει η Δύση σε αυταρχικά καθεστώτα στην Μέση Ανατολή μπορεί στην πραγματικότητα να ενθαρρύνει τον ισλαμικό εξτρεμισμό, προειδοποίησε ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ), Mohamed ElBaradei, σε συνέντευξή που παραχώρησε σήμερα Πέμπτη στην εφημερίδα Guardian.

Ads

Ο κ. ElBaradei επεσήμανε ότι υπάρχει ανάγκη επανεκτίμησης της παρούσας στάσης των δυτικών δυνάμεων, εξηγώντας ότι « η θεωρία ότι η μόνη εναλλακτική πρόταση στα αυταρχικά καθεστώτα είναι ο [Osama] Bin Laden και η παρέα του είναι ψευδής, αλλά η συνέχιση της πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα θα κάνει αυτήν την προφητεία πραγματικότητα.»

«Οι λαοί νοιώθουν ότι τους καταπιέζουν οι κυβερνήσεις τους, ότι τους μεταχειρίζεται άδικα ο έξω κόσμος, ξυπνούν το πρωί και βλέπουν. . . ανθρώπους να σκοτώνονται, μουσουλμάνους στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Σομαλία, στο Σουδάν, στο Νταρφούρ», με αποτέλεσμα την «αυξανόμενη ριζοσπαστικοποίηση» στον Αραβικό κόσμο, τόνισε.

Ο κ. ElBaradei εξήγησε ακόμα τους λόγους για τους οποίους απορρίπτει την πολιτική της Δύσης απέναντι στη Μέση Ανατολή: «Δεν βασίζεται στον διάλογο, στην κατανόηση, στην υποστήριξη των κοινωνιών και την ενίσχυση των λαών, αλλά μάλλον βασίζεται στην υποστήριξη αυταρχικών συστημάτων όσο το πετρέλαιο ρέει» λέει χαρακτηριστικά.

Ads

Ο 67χρονος πρώην επικεφαλής της ΙΑΕΑ έχει δηλώσει ότι προτίθεται να διεκδικήσει την προεδρία της Αιγύπτου το 2011 αντιπαρατιθέμενος με το Hosni Mubarak, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1981, υποσχόμενος μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: The Guardian