Σημαντικά σημεία δυνητικής συμφωνίας μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για τη μεταρρύθμιση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψη δήλωσε ότι είδε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama κατά την έναρξη της διακομματικής συνόδου κορυφής για το ζήτημα αυτό. Παρόλα αυτά, μετά από 7 ώρες διαβουλεύσεων, μικρή ήταν η πρόοδος που σημειώθηκε προς κάποια συμφωνία.

Ads

Κατά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος των ΗΠΑ συγκρούστηκε για ακόμα μία φορά με τους Ρεπουμπλικάνους σχετικά με το μέγεθος και το κόστος της μεταρρύθμισής του, με τον Obama να υπογραμμίζει ότι η μεταρρύθμιση επιβάλλεται για τ ο μέλλον και την οικονομική ευρωστία των ΗΠΑ. Οι Ρεπουμπλικάνοι επέμεινα για ακόμα μία φορά ότι το σχέδιο Obama θα έχει δυσβάσταχτο κόστος για τις ΗΠΑ.

Με ελάχιστες ελπίδες πλέον για διακομματική συναίνεση, ο Λευκός Οίκος είναι πιθανόν να καταφύγει στο να προωθήσει το νομοσχέδιο μέσω μιας διαδικασίας η οποία απαιτεί μονάχα την απλή πλειοψηφία των 51 ψήφων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Τα λόμπι κατά της μεταρρύθμισης στην υγεία

Στο μεταξύ, νέα έρευνα του Κέντρου Δημόσιας Ακεραιότητας (Center for Public Integrity) λίγο πριν τη σύνοδο υπολογίζει ότι οι λομπίστες που προσπαθούν να επηρεάσουν το σχέδιο για την ιατρική μεταρρύθμιση φτάνουν τους 4.525, αριθμός που αντιστοιχεί σε 8 λομπίστες για κάθε έναν εκλεγμένο στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Ads

Οι σχετικές επιχειρήσεις και οργανισμοί (νοσοκομεία, φαρμακευτικές εταιρείες κ.α.) που προσπαθούν να επηρεάσουν την χάραξη πολιτικής στον τομέα της υγείας ξόδεψαν τον περασμένο χρόνο περισσότερα από 1.2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενέργειες επηρεασμού. «Λεφτά που έπιασαν τόπο» επιμένει το Κέντρο, το οποίο αναφέρει πολλές περιπτώσεις πετυχημένων επεμβάσεων από τους λομπίστες για να εγκαταλειφθούν πολιτικές οι οποίες δεν τους συνέφεραν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (American Medical Association) η οποία ξόδεψε 20 εκατομμύρια πέρσι προσπαθώντας να επηρεάσει το Κογκρέσο προς όφελος τον γιατρών. Και τα κατάφερε, αφού σημαντικά σχέδια τα οποία θα ζημίωναν τους γιατρούς εγκαταλείφθηκαν, όπως για παράδειγμα η επιβολή φόρων στην αισθητική χειρουργική.

Στο συνέδριο, οι λομπίστες δεν βρίσκονταν στην αίθουσα συνεδριάσεων. Ωστόσο είναι πολύ κοντά, επισημαίνει το Κέντρο Δημόσιας Ακεραιότητας, πίσω από την πόρτα ή κολλημένοι στην οθόνη της τηλεόρασης για να ελέγξουν αν οι θέσεις τους προβάλλονται αρκετά και να σχεδιάσουν την επόμενη τους κίνηση.

Σημειώνεται, τέλος, ότι χάρη στις έρευνες του κέντρου αυτού, αλλά και αυτές του παρόμοιου ερευνητικού κέντρου Center for Responsive Politics ο καθένας μπορεί να πληροφορηθεί για την δράση των αμερικανικών λόμπυ, Όχι ότι κάτι τέτοιο αναμένεται να τους σταματήσει ή να επηρεάσει το έργο τους της πειθούς, άσκησης πίεσης ή ακόμα και διαφθοράς των εκλεγμένων…

Πηγή: washington.blogs.liberation.fr, Al Jazeera