Την εκτόξευση πυραύλου για να τεθεί σε τροχιά ένας δορυφόρος, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει για τον Απρίλιο η Βόρειος Κορέα.  Σύμφωνα με το επίσημο βορειοκορεάτικο ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNΑ, η εκτόξευση προβλέπεται να γίνει το διάστημα μεταξύ 12 και 16 Απριλίου για να τιμηθεί η 100ή επέτειος από την γέννηση του πρώην προέδρου Κιμ Ιλ-σουνγκ.

Ads

 
Η εκτόξευση του πυραύλου θα γίνει προς νότο και δεν θα έχει καμιά συνέπεια για τις γειτονικές χώρες, ανέφερε το πρακτορείο. Το KCNA πρόσθεσε ότι ο δορυφόρος θα τεθεί σε τροχιά για «ειρηνικούς σκοπούς».
 
Ωστόσο, αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Ιαπωνίας δήλωσε ότι τα σχέδια της Β.Κορέας παραβιάζουν την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εκδόθηκε το 2009.
 
Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Νοτίου Κορέας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι «αν η Β.Κορέα όντως θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο, όπως ανακοίνωσε, θα πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση της Απόφασης 1874 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που απαγορεύει όλες τις εκτοξεύσεις πυραύλων με τη χρήση βαλλιστικής πυραυλικής τεχνολογίας». «Θα ήταν μια σοβαρή πρόκληση που θα απειλούσε την ειρήνη και την ασφάλεια της κορεατικής χερσονήσου και της Βορειοανατολικής Ασίας» επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.