Τη θέση της 6ης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο κατέλαβε φέτος η Βραζιλία, ξεπερνώντας τη Βρετανία, ανακοίνωσε χθες το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR). Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Γκίντου Μάντεγκα, η χώρα του θα ξεπεράσει το αργότερο ως το 2015 και τη Γαλλία και θα γίνει η 5η μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη.

Ads

 
Στην κατάταξή του για φέτος, το CEBR, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο, τοποθετεί τη Βρετανία στην 7η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των οικονομιών. Βάσει της κατάταξης 1η οικονομική δύναμη στον κόσμο είναι οι ΗΠΑ, 2η η Κίνα, 3η η Ιαπωνία, 4η η Γερμανία, 5η η Γαλλία και 6η η Βραζιλία.
 
Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC, ο διευθυντής του CEBR Ντάγκλας ΜακΟυίλιαμς υπογράμμισε ότι η κατάταξη αυτή δείχνει το αυξανόμενο βάρος της Ασίας στην παγκόσμια οικονομία, σε βάρος των δυτικών χωρών.
 
«Βλέπουμε ότι οι χώρες που παράγουν αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και ενέργεια, τα καταφέρνουν πολύ καλά και ανεβαίνουν προοδευτικά στην (παγκόσμια) οικονομική κατάταξη», προσέθεσε ο ίδιος.
 
Το CEBR προβλέπει επίσης ότι το 2016, η Βρετανία θα ξεπεράσει τη Γαλλία, η οποία το 2020 δεν θα βρίσκεται σε υψηλότερη θέση από την 9η της κατάταξης των παγκόσμιων οικονομιών.
 
Εξάλλου, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Βραζιλίας Μάντεγκα, τη Γαλλία θα ξεπεράσει το αργότερο ως το 2015 και η χώρα του, καταλαμβάνοντας τη σημερινή της 5η θέση στην παγκόσμια κατάταξη. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι η Βραζιλία θα γίνει η 5η οικονομία στον κόσμο το 2015, αλλά εγώ πιστεύω ότι αυτό θα γίνει νωρίτερα», δήλωσε ο Μάντεγκα από το Σάου Πάολο, σημειώνοντας ότι το ΑΕΠ της Βραζιλίας αναπτύσσεται με σχεδόν τον διπλάσιο ρυθμό από αυτό των ευρωπαϊκών χωρών.
 
«Επομένως είναι αδύνατο να μην ξεπεράσουμε τη Γαλλία και, στο μέλλον, ποιος ξέρει, τη Γερμανία, αν δεν βελτιώσει την απόδοσή της», σημείωσε ο Μάντεγκα.
 
Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με το CEBR, η Ρωσία και η Ινδία αναμένεται να ανέλθουν αντίστοιχα στην 4η και την 5η θέση των παγκόσμιων οικονομικών δυνάμεων το 2020.
 
Η Βραζιλία, η οποία έχει περίπου 200 εκατομμύρια κατοίκους, είχε ανάπτυξη 7,5% το 2010, αλλά η κυβέρνηση αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στο 3,5% για φέτος, έπειτα από μια ισχυρή επιβράδυνση της δραστηριότητας το τρίτο τρίμηνο.
 
Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας αναθεώρησε την περασμένη εβδομάδα κι άλλο προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη σε 3,0% για φέτος και σε 3,5% για το 2012.