Η υπερθέρμανση της Γης και η άνοδος των θαλασσών χειροτερεύουν, με την κατάσταση να επιδεινώνεται ταχύτερα από ποτέ, αποκάλυψε σε νέα έκθεση ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

Ads

Κάθε ένα από τα τελευταία οκτώ χρόνια, αν ισχύουν οι προβλέψεις για το 2022, ήταν θερμότερο από κάθε χρόνο πριν από το 2015, ανέφερε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) σε έκθεση κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP27 στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

«Καθώς το COP27 ξεκινά, ο πλανήτης μας στέλνει ένα σήμα κινδύνου», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, περιγράφοντας την έκθεση ως «ένα χρονικό του κλιματικού χάους».

Η Γη έχει θερμανθεί περισσότερο από 1,1 βαθμούς Κελσίου από τα τέλη του 19ου αιώνα, με περίπου το ήμισυ αυτής της αύξησης να σημειώνεται τα τελευταία 30 χρόνια, όπως δείχνει η έκθεση.

Ads

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του WMO, Πέτρι Ταάλας, ο στόχος θέρμανσης 1,5 βαθμού της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα είναι απίθανο να επιτευχθεί δεδομένου του σημερινού επιπέδου διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας

Καθοδηγούμενος από το λιώσιμο των πάγων και των παγετώνων, ο ρυθμός ανόδου της στάθμης της θάλασσας έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια, απειλώντας θαλάσσια είδη και δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε χαμηλές παράκτιες περιοχές, ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, σύμφωνα με την έκθεση του WMO, από την αρχή της δεκαετίας, οι θάλασσες αυξάνονται κατά 5 χιλιοστά το χρόνο σε σύγκριση με 2,1 χιλιοστά τη δεκαετία του 1990.

Τα επιφανειακά νερά στους ωκεανούς σημείωσαν επίσης υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ το 2021, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει ιδιαίτερα γρήγορα τα τελευταία 20 χρόνια.

Περίπου το 90% της θερμότητας που παγιδεύεται στη Γη πηγαίνει στους ωκεανούς και τα ανώτερα 2.000 μέτρα (6561 πόδια) του ωκεανού θερμαίνονται πιο γρήγορα.

Αυτή η θερμότητα των ωκεανών «θα συνεχίσει στο μέλλον – μια αλλαγή που είναι μη αναστρέψιμη σε κλίμακες εκατονταετίας έως χιλιετίας», ανέφερε η έκθεση.

Καταρράκτης καταστροφών

Το 2022, ένα κύμα ακραίων καιρικών φαινομένων που επιδεινώθηκαν από την κλιματική αλλαγή κατέστρεψε πολλές κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Ένα δίμηνο κύμα καύσωνα στη Νότια Ασία τον Μάρτιο και τον Απρίλιο που έφερε το αναμφισβήτητο αποτύπωμα της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης ακολουθήθηκε από πλημμύρες στο Πακιστάν , πλημμυρίζοντας το ένα τρίτο της χώρας. Τουλάχιστον 1.700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 8 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν.

Στην Ανατολική Αφρική, οι βροχοπτώσεις ήταν κάτω του μέσου όρου σε τέσσερις διαδοχικές υγρές περιόδους, προκαλώντας τη μεγαλύτερη ξηρασία σε 40 χρόνια, με το 2022 να αναμένεται να βαθύνει την ξηρασία.

Η Κίνα είδε τον μεγαλύτερο και πιο έντονο καύσωνα που έχει καταγραφεί και το δεύτερο ξηρότερο καλοκαίρι.

Η πτώση της στάθμης των υδάτων διέκοψε ή απείλησε την εμπορική κυκλοφορία στον ποταμό Yangtze στην Κίνα, στον ποταμό Μισισιπή στις ΗΠΑ και σε πολλές μεγάλες εσωτερικές πλωτές οδούς στην Ευρώπη.

Ο λόγος στους ηγέτες του κόσμου

Περίπου 110 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να πάρουν τον λόγο σήμερα και αύριο στο Σαρμ ελ Σέιχ, την ώρα που αυξάνονται οι κρίσεις τις οποίες αντιμετωπίζει ο κόσμος: η εισβολή στην Ουκρανία, ο ραγδαία αυξανόμενος πληθωρισμός και η απειλή ύφεσης, η ενεργειακή κρίση η οποία οδηγεί τον πλανήτη να στραφεί και πάλι στα ορυκτά καύσιμα, η επισιτιστική κρίση.

Όλες αυτές οι προκλήσεις κινδυνεύουν να φέρουν σε δεύτερη μοίρα την κλιματική αλλαγή, οι καταστροφικές επιπτώσεις της οποίας έγιναν έντονα αισθητές το 2022: καταστροφικές πλημμύρες, καύσωνες, ξηρασία.

«Όλες οι κρίσεις είναι σημαντικές, αλλά καμία δεν έχει τέτοιες επιπτώσεις» όπως η κλιματική αλλαγή, οι συνέπειες της οποίας «θα επιδεινωθούν», τόνισε ο Σάιμον Στιλ επικεφαλής του ΟΗΕ- Κλίμα.

Ωστόσο οι χώρες βρίσκονται πολύ μακριά από το να πράξουν ό,τι είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν κατά 45% ως το 2030 προκειμένου να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τον προβιομηχανική εποχή, ο φιλόδοξος στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.

Όμως ακόμη κι αν οι χώρες που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα αυξηθούν κατά 5% με 10%, γεγονός που σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση η θερμοκρασία στη Γη θα αυξηθεί κατά 2,4 βαθμούς Κελσίου ως το τέλος του αιώνα.

Και με τις τρέχουσες πολιτικές το πιο πιθανό σενάριο είναι να αυξηθεί κατά 2,8 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ένδειξη της «υποχώρησης» που πολλοί λένε ότι φοβούνται είναι το γεγονός ότι μόλις 29 χώρες κατέθεσαν μετά την COP του 2021 σχέδια για την περαιτέρω μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, αν και όλες είχαν υιοθετήσει μια «συμφωνία» που τις καλούσε να το πράξουν.

Άλλο ένα φλέγον ζήτημα είναι η παροχή βοήθειας στις φτωχές χώρες, που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αν και συμβάλλουν πολύ λίγο σε αυτή.

Η σύνοδος θα διεξαχθεί με δύο μεγάλους απόντες: τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν ο οποίος θα κάνει μια σύντομη εμφάνιση στο Σαρμ ελ Σέιχ στις 11 Νοεμβρίου.

Κι αυτό παρότι η συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, των δύο χωρών με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.