Ένα προσχέδιο έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απορρίψει τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ που αντιτίθενται στους «στρατηγικούς στόχους για το εμπόριο και την ασφάλεια» της ΕΕ, προκάλεσε αναταραχή μεταξύ των διαφόρων ΜΚΟ.
Η έκθεση αναφέρει ότι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα χρήματα των φορολογουμένων της ΕΕ για τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ θα πρέπει να είναι «πλήρως και αξιόπιστα τεκμηριωμένος».
Οι ΜΚΟ έλαβαν χρηματοδότηση από την ΕΕ ύψους € 1,2 δισ το 2015, σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξε ο Markus Pieper, Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).
Περισσότερο από το 90% του ποσού που διατέθηκαν στη θεματική «Η Ευρώπη στον κόσμο», η έκθεση σημείωσε, αναφερόμενη στην αναπτυξιακή βοήθεια της ΕΕ και στην έκτακτη χρηματοδότηση για τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Άλλοι κωδικοί του προϋπολογισμού πήραν πολύ μικρότερα ποσοστά – περίπου 4% διατέθηκε στη θεματική «Βιώσιμη ανάπτυξη στο πλαίσιο των φυσικών πόρων», σχεδόν 4% στην «Ασφάλεια και ιθαγένεια» και λιγότερο από 0,5% στην «Έξυπνη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη». Αλλά στην έκθεση τονίζεται η υψηλή συγκέντρωση της χρηματοδότησης της ΕΕ σε μια μειοψηφία δικαιούχων. Σχεδόν το 60% της διαθέσιμης χρηματοδότησης στο πλαίσιο των προγραμμάτων για το περιβάλλον, την κοινωνία, την υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα διατέθηκε σε μόλις 20 ΜΚΟ, η έκθεση σημείωσε, καλώντας την Επιτροπή να βελτιώσει τις διαδικασίες ελέγχου.
Απαντώντας στην κριτική σχετικά με τις πρακτικές των εταιρικών λόμπι, η έκθεση καλεί επίσης την Επιτροπή να θεσπίσει απαιτήσεις για τις ΜΚΟ να δημοσιεύουν τις λεπτομέρειες των επαφών τους με τις εταιρίες λόμπι σε ετήσια βάση.
Γενικότερα, ο Γερμανός ευρωβουλευτής ζήτησε «εναρμονισμένους κανόνες» να εφαρμόσει για τυχόν επιχορηγήσεις από την ΕΕ, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται διπλά στάνταρ για τον τρόπο που τα κονδύλια που διατίθενται και ελέγχονται.
Μιλώντας στο συνέδριο του ΕΛΚ στη Μάλτα την περασμένη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν επιτέθηκε σε αυτό που περιέγραψε ως «επιχειρήσεις – ΜΚΟ» της μετανάστευσης.
Αμφιλεγόμενη παράγραφος
Η εκστρατεία για την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας των ΜΚΟ δεν είναι νέα. Έχει ακόμη και τη δική της ομάδα υπεράσπισης, την NGO Monitor, η οποία καταγγέλλει τη σχέση μεταξύ της Ευρώπης και των ΜΚΟ ως «προβληματική».
Η χρηματοδότηση της ΕΕ στην κοινωνία των πολιτών είναι συνήθως μέρος της ευρύτερης πολιτικής για την αναπτυξιακή βοήθεια, η ομάδα αναφέρει στην ιστοσελίδα της, λέγοντας ότι «ένας μικρός αριθμός ΜΚΟ» είναι συχνά επιφορτισμένος με την εφαρμογή των κυβερνητικών πολιτικών, «χωρίς να λαμβάνει υπόψη την πολιτική και ιδεολογική τους ατζέντα».
Η ΜΚΟ «NGO Monitor» αμφισβητεί ιδιαίτερα τη «δυσανάλογη εστίαση» της βοήθειας της ΕΕ σχετικά με το ζήτημα της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης.
Η έκθεση Pieper δέχεται κριτική για ένα αμφιλεγόμενο σημείο της, στο οποίο καλεί την ΕΕ να απορρίψει οποιαδήποτε χρηματοδότηση για τις οργανώσεις που «αποδεδειγμένα διαδίδουν αναλήθειες και / ή σκοπούς οι οποίοι είναι αντίθετες με τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα ή / και τους στρατηγικούς στόχους της εμπορικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η ρήτρα αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τη Magda Stoczkiewicz, διευθύντρια της Friends of the Earth Europe.
Κατήγγειλε την αναφορά της έκθεσης στους «στρατηγικούς στόχους για το εμπόριο και την ασφάλεια» της ΕΕ, λέγοντας: «Αυτό περιορίζει τις δημόσιες εισόδου και συζήτηση που ΜΚΟ είναι εκεί για να εξασφαλίσει, ενώ ενεργεί προς το δημόσιο συμφέρον.»
Σύμφωνα με την Stoczkiewicz, οι Φίλοι της Γης τηρούν τους κανόνες της διαφάνειας όσον αφορά τις πηγές χρηματοδότησης και τόνισε ότι η διαφάνεια στη χρηματοδότηση πρέπει να ισχύει για όλες τις ομάδες υπεράσπισης στις Βρυξέλλες, όχι μόνο τις ΜΚΟ.
«Ως εκ τούτου, είμαστε υπερ ενός πιο αυστηρού μητρώου για τις ομάδες λόμπι», είπε.
Η EURACTIV.com ήρθε σε επαφή με τους εκπροσώπους του βιομηχανικού κλάδου οι οποίοι συμφωνούν με το πνεύμα της έκθεσης.
Ο Bath Späth, Διευθυντή για την Πράσινη Βιοτεχνολογία στη EuropaBio, ο οποίος δήλωσε, «φαίνεται δίκαιο να διασφαλίζεται η διαφάνεια, όσον αφορά τα χρήματα των φορολογουμένων .
Ακόμη και όταν αυτά πηγαίνουν σε ΜΚΟ που μερικές φορές μπορεί να κάνουν παραπληροφόρηση».
«Ειδικά στη σημερινή εποχή της μετα-αλήθειας, η παραπληροφόρηση τείνει να εξαπλωθεί γρήγορα, και να επηρεάσει τη διαμόρφωση πολιτικής, όπως συχνά συμβαίνει στην περίπτωση των μεταλλαγμένων. Πρόκειται για μια σημαντική πολιτική απόφαση για το αν θα χρηματοδοτείται η παραπληροφόρηση», δήλωσε.
Μιλώντας στην EurActiv υπό τον όρο της ανωνυμίας, μια άλλη πηγή της βιομηχανίας δήλωσε ότι πολλοί ισχυρισμοί που περιέχονται στις εκθέσεις των περιβαλλοντικών ΜΚΟ είναι «κατασκευασμένοι» και περιλαμβάνουν «ψέματα».
Ό,τι κάνουμε, για παράδειγμα, οι μελέτες που χρηματοδοτούμε, πρέπει να έχουν νομικά εγκριθεί […] δεν μπορούμε να φανταζόμαστε πράγματα όπως μιλάμε για τα προϊόντα», η πηγή τόνισε, προσθέτοντας ότι η εταιρεία δεν μπορεί να καταθέσει αγωγή εναντίον αυτών «ψεύτικων μελετών γιατί η φήμη μας θα καταστραφεί».
Η ίδια πηγή τόνισε ότι τις περισσότερες φορές οι εκθέσεις των ΜΚΟ είναι πολύ τεχνικές και, ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να ελεγχτούν ως προς τα στοιχεία που παραθέτουν.
Πηγή: euractiv.gr
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >