Διπλή επίθεση ενόπλων σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στο Ιράν, η πρώτη μέσα στο κοινοβούλιο της χώρας και η δεύτερη στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος και είναι η πρώτη που σημειώνεται στο Ιράν. 

Ads

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από την επίθεση στο κοινοβούλιο έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι ενώ ένα άτομο έχασε τη ζωή του στο μαυσωλείο του Χομεϊνί. Άγνωστος είναι ο ακριβής αριθμός των τραυματιών στις δυο επιθέσεις. 

Αναφορικά με το κοινοβούλιο, οι ένοπλοι δράστες ήταν τρεις και έφεραν καλάσνικοφ και αυτόματα όπλα. Τέσσερις άνθρωποι φέρεται να κρατούνται όμηροι χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για επισκέπτες ή φρουρούς. 

Ένοπλος μέσα στη Βουλή:

Οι πρώτες εικόνες από το σημείο

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο

Ηχητικό: Η στιγμή των πυροβολισμών 

Στην επίθεση στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί, που βρίσκεται νότια της Τεχεράνης, σύμφωνα με το πρακτορείο Fars οι δράστες ήταν τέσσερις. Οι τρεις πυροβόλησαν κατά όσων βρίσκονταν στον χώρο ενώ ο τέταρτος πυροδότησε γιλέκο με εκρηκτικά. Νεκρός είναι ένας κηπουρός που βρισκόταν στο σημείο. 

Αναφορικά με τους δράστες ο ένας έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών που επιχείρησαν στο σημείο, ο δεύτερος αυτοκτόνησε καταπίνοντας κυάνιο, ο τρίτος, μια γυναίκα έχει συλληφθεί και ο τέταρτος πυροδότησε το γιλέκο με τα εκρηκτικά και σκοτώθηκε. 

Η στιγμή της έκρηξης:

Δεύτερο γιλέκο εκρηκτικών βρέθηκε στο σημείο:

Ο νεκρός δράστης: 

Οι δυο επιθέσεις έρχονται την ώρα που το Κατάρ είναι σε διπλωματικό αποκλεισμό από τους Άραβες γείτονές του, λόγω και της συνεργασίας του με το Ιράν. 

Η εξομάλυνση των σχέσεων του Ιράν με τη Δύση που επιχειρήθηκε επί Ομπάμα πλέον έχει πάει πίσω με τον Τραμπ να έχει επιλέξει σκληρή γραμμή απέναντι στην Τεχεράνη. 

Το Ιράν δέχεται πιέσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα ενώ κατηγορείται για στήριξη της διεθνούς τρομοκρατίας, παρ’ ότι ο πρόεδρος Χάσαν Ροχανί έχει υιοθετήσει πιο μετριοπαθή πολιτική σε σχέση με τους προκατόχους και επιδιώκει διάλογο με τη Δύση.