Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη για το μεταναστευτικό θα συγκαλέσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντόναλντ Τουσκ μετά τα πολύνεκρα ναυάγιο στη Μεσόγειο.
«Aποφάσισα να συγκαλέσω μια έκτακτη Eυρωπαϊκή Σύνοδο την Πέμπτη με θέμα την κατάσταση στην Μεσόγειο», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter, μετά το σχετικό αίτημα που διατύπωση ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.
Κατά τη Σύνοδο θα εξετασθούν προτάσεις για άμεση δράση σε τέσσερα μέτωπα:
Τον αγώνα κατά των δουλεμπόρων,
την εντατικοποίηση των επιχειρήσεων διάσωσης,
την παροχή βοήθειας στα κράτη-μέλη που υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις
τη συνεργασία με τα κράτη προέλευσης ή διέλευσης των προσφύγων και μεταναστών
Όπως υπογράμμισε «δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις» για το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, ωστόσο η ΕΕ «δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν» κάθε χρόνο προσπαθώντας να διασχίσουν τη θάλασσα προς την Ευρώπη. «Η κατάσταση στη Μεσόγειο αφορά όλη την Ευρώπη. Πρέπει να δράσουμε μαζί», κατέληξε.
Νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών, στη σύσκεψη που είχαν στο Λουξεμβούργο, δεσμεύτηκαν να σταματήσουν τους θανάτους προσφύγων στη Μεσόγειο αυξάνοντας τις διασώσεις και συλλαμβάνοντας τους διακινητές. Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν δείξει στο παρελθόν απροθυμία να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο, ισχυριζόμενες πως με αυτό τον τρόπο θα ενισχύσουν τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.
«Αυτό που διακυβεύεται είναι η φήμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι. «Δεν μπορούμε να έχουμε μια ευρωπαϊκή κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μια ιταλική απάντηση», πρόσθεσε. Οι βόρειες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αφήσει μέχρι τώρα κατά ένα μεγάλο μέρος τις επιχειρήσεις διάσωσης στα χέρια νότιων χωρών, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε σχεδόν 8.000 πρόσφυγες στη Μεσόγειο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτελεστικό βραχίονα της Ε.Ε.. Τουλάχιστον 3.500 άνθρωποι, πολλοί από αυτούς προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και την πείνα στην Αφρική, πέθαναν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να φθάσουν στην Ευρώπη το 2014, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι είναι αποφασισμένη να οικοδομήσει μια «κοινή αίσθηση ευθύνης» για την αντιμετώπιση της κρίσης και ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. μελετούν το ενδεχόμενο της σύγκλησης έκτακτης Συνόδου Κορυφής αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
Είναι «ηθικό καθήκον» της Ευρωπαϊκής Ένωσης «να εστιάσει την ευθύνη μας ως Ευρωπαίων στο να εμποδίσουμε αυτού του είδους τις τραγωδίες να επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά», είπε η Μογκερίνι. «Θα πρέπει να οικοδομήσουμε μια αίσθηση κοινής ευρωπαϊκής ευθύνης, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία εύκολη λύση, καμία μαγική λύση», πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης:
Εικόνες από το ναυάγιο της Ρόδου
Ελλάδα: Εκρηκτική η κατάσταση στο μεταναστευτικό
Εκρηκτική χαρακτηρίζουν την κατάσταση στο μεταναστευτικό-προσφυγικό κυβερνητικές πηγές στο περιθώριο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ειδικότερα για το προσφυγικό κύμα από τη Συρία που φτάνει στη χώρα μας, έκαναν λόγο για ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα.
Σχολίαζαν ότι η εσωτερική αντιπαράθεση δεν έχει σημασία, καθώς η κατάσταση μας υπερβαίνει έτσι κι αλλιώς, ενώ υπογράμμιζαν ότι είναι μείζον πολιτικό ζήτημα που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τον λόγο αυτό, ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι σε συνεχή επαφή με τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο τον Ιταλό πρωθυπουργό Μ. Ρέντσι, αλλά και με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μ. Ραχόι, καθώς, όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, το μεγάλο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Μάλτα.
Οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμισαν ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης εστιάζονται στην εξεύρεση κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας, κάνοντας αναφορά στο ότι τα τελευταία δυόμισι χρόνια λιμνάζουν 90 εκατ. ευρώ που προορίζονταν για την υποδοχή των προσφύγων.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό στο Κόκκινο χαρακτήρισε «κακή ημέρα για την ανθρωπότητα» την τραγωδία της Κυριακής στα νερά της Μεσογείου, σημειώνοντας πως και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, ιδίως του βορρά, θα πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί.
Κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι τα δύο πρώτα χρόνια ανέχθηκε τη Χρυσή Αυγή που στοχοποιούσε και χρησιμοποιούσε τους μετανάστες ως εξιλαστήρια θύματα, ενώ ταυτόχρονα διαστρέβλωνε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό. «Αυτά που λένε περί “ανοιχτών συνόρων” είναι ψευδή. Τα σύνορα τα άνοιξαν οι άλλοι με την κρίση για να φύγουν 200.000 επιστήμονες στο εξωτερικό», σημείωσε.
Τόνισε, δε, ότι θέση της κυβέρνησης είναι να αναλάβουν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως του Βορρά, το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί σε σχέση με την οικονομική και κοινωνική κατάστασή τους. Για την αντιμετώπιση των αυξημένων, το τελευταίο διάστημα, μεταναστευτικών ροών, ο κ. Βούτσης διευκρίνισε ότι για τη στέγαση περίπου 2.500 ατόμων αναζητούνται κλειστοί ξενώνες 50 το πολύ θέσεων ο καθένας, διάσπαρτων ανά την επικράτεια.
Αναγνώρισε, πάντως, την ανεπάρκεια σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό (σε γιατρούς, αστυνομικούς και λιμενικούς), που σε συνδυασμό με τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της χώρας, δυσχεραίνουν την όλη προσπάθεια.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >